Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: [Troyan] Sport

Zablokowany
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie trzeba zarabiać, żeby inwestować w hobby Wiadomo to tylko kwestia priorytetów w budżecie.
    Robiłeś sport 50D ? Chętnie bym zobaczył jakieś sample w max rozdzielczości i ISO 1600 - jeżeli znajdziesz chwilę to poproszę dawid@gaszynski.pl
    O 50D i jego jakości - tak samo jak 7D krążą różne teorie.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Postanowiłem że od 2010 moje hobby musi na siebie zacząć zarabiać, pożegnałem się definitywnie z robieniem zdjęć za free, dokończę tylko kilka spraw, które się ciągną bo coś tam komuś obieacałem wcześniej.

Moim priorytetem było własnie nastawienie się na na to zarabianie także kupiłem 5d zamiast na przykład 300 L 2.8 do sportu bo zarabiać na sporcie to trzeba miec najpierw ze 20-30 tysiaków.

50d mam od niespełna miesiąca, robiłem nim mało zdjęć ale jestem trochę zawiedziony jakością obrazu na ISO 1600 w dużym, nieskalowanym rozmiarze. Obróbka takiego RAWa jest moim zdaniem dużo "ciaśniejsza" niż np. z 400d a już wogóle mniej można na takim RAWie z 50d naprawić/zmienić niż z RAWa dużo starszej 5-tki. Może to moje subiektywne wrażenie ale ładniej wychodziła mi korekcja w lightroomie z 400d na ISO 800 jak chciałem rozjaśnić o 1 i 1/3EV. Nie chodzi tyle o rezerwę w rozpiętości tonalnej ale o wygląd tych szumów z 50d, one są jakieś takie suche i kaszkowate.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Zablokowany
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Problem z zarabianiem na sporcie leży raczej w tym, że jest mały zbyt na to niż w samym sprzęcie Chociaż oczywiście masz rację, że wymaga to innych nakładów niż śluby.

Jakbyś mógł podesłać - najlepiej JPG ISO 1600 w pełnym rozmiarze - to byłoby super. Nigdy nie robiłem RAW to nie wiedziałbym jak się za to zabrać. Z góry dzięki.

Domyślnie

Zrobię Ci foto z puszkowego JPGA i z RAWA ładnie obrobionego, zobaczysz jaka jest duża róznica.

Zablokowany
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Poprosił człowiek o JPG z meczu a dostanie wykład o wyższości RAW. Dzięki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wroclawianie_info Zobacz posta
    Poprosił człowiek o JPG z meczu a dostanie wykład o wyższości RAW. Dzięki.
    Nie za maco Tak jak Ty nie robisz w RAWach tak ja nie robię w JPGach Ale zrobię to dla Ciebie

Domyślnie

No i chyba nie zdążyłęm, sprzedałem tą 50d zanim pojechałem an kolejny mecz, sorki.

Dzisiaj wrzutka z meczu siatkówki:

Śląskie Mistrzostwa Siatkówki Młodziczek (dżizas, co za ludzie takei anzwy wymyślają?) w Będzinie:

Resztę wrzuciłem na swojego bloga: http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/2441

ps. proszę moderatora o zmianę nazwy tematu na "Sport"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów