to moze ja napisze cos bo doswiadczenai ze sprzetem juz mialem troche

LLL - przedewszystkim 300 Ws do takiej powierzchni ci wystarczy spokojnie. Ja mam 4 lampy o tej mocy - z czego dwie sa jak to sie mowi portable (przenosne aku). Lamp zadko uzywam na mocy wiekszej niz 1/4 - 1/3 w takim pomieszczeniu ( przy przeslonach preferowanych 6-8).

Zastanow sie jednak i poszukaj poszperaj czy nie lepiej by bylo zainwestowac w troszke drozszy sprzet na poczatek - wiem ze takie gadanie innych ludzi tylko wkurza ale jednak z doswiadczenia wiem ze potem zaoszczedzi ci bolu wydawania podwojnie kasy. Mam tu na mysli kupno lamp portable. koszt kompletu chinczykow to okolo 2k ale da sie taniej.

Pamietaj ze potem masz jeszcze mase koncowek do zakupu ktore tez tanie nie sa. Polecam ci na poczatek:

- softboxy 70x100 - przyblizone rozmiary.

jak dokupisz sobie kolejna lampe to pomysl o snoocie - do podswietlania np wlosow, glowy

- potem pomtysl o beauty dishu. Lepiej wydac troszke wiecej i kupic wiekszy (koniecznie z gridem - plaster miodu)

- jak juz to bedziesz mial to gdzies tam po drodze kup sobie wrota z filtrami.

a na koniec proponuje duzego softa prostokatnego z siatka grid o rozmiarach 180 x 30/40 do sowietlania calej sylwetki.

Ja uzywam w pracy takiego zestawu:

2x 300Ws (220V)
2x Soft 70x100

1x 300Ws (portable)
1x octa 120 (srednicy) wymiennie z softobxem 180 x 30 + grid

1x 300Ws (portable) + wrota.

Dodam ze lampki z aku ktore kupielm dosc niedawno jeszcze przechodza okres testwania wiec chwilowo nigdzie nie ma jescze zdjec z takiego zestawu.

Ale juz nie dlugo bede mogl taki zestaw pokazac.
1