Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Lampy i szkło do domowego studia

Widok wątkowy

Domyślnie

500W + softbox to słabe rozwiązanie. 1000W by się przydał. Kiedyś też się bawiłem w 2x500W, ale zrezygnowałem ogólnie z tego typu oświetlenia - raz, że miałem potem problemy z balansem bieli, a dwa... cholernie się grzały i było po 10-15min bardzo gorąco. Moim zdaniem szkoda zachodu, lepiej opóźnić swój start w korytarzu do fotografi studyjnej, kosztem dozbierania na jakieś oświetlenie studyjne - ale pamiętać trzeba o tym, że takich lamp się nie zabierze w plener bez dodatkowego źródła prądu - a te tanie nie są, dlatego warto na początek kupić zwykłe lampy błyskowe i w miarę spodobania się tematu brnąć w niego głębiej. Sam tak mam i jedyną zaporą są koszty niestety.

Nie wiem w jakie "tanie" lampy chcesz się bawić, czy to mają być kolejne zwykłe lampy błyskowe czy błyskowe studyjne - wtedy pole do popisu jest większe z akcesoriami np. Beauty Dish'e, Softbox'y dedykowane, Snooty itp. itd.

Muszę Cię zmartwić, że musisz przerobić swoją lampkę. Nissin 622 nie działa z Phottix'ami przez stopkę - trzeba dorobić jej gniazdo PC (Część 1, Część 2 )

Poruszane było to w TYM temacie.

Sam kompletuję lampki. Narazie do 430EX dokupiłem 540EZ - Phottix i manual dają radę, trzeba się tylko bawić i ogarnąć. Faktycznie dobrą radą jest to, żebym teraz szukał drugiej 540EZ a nie kolejnej z inną siłą błysku, bo potem jest latanie od lampy do lampy i korygowanie siły błysku. Dokup 2 Nissiny jeszcze, zmoduj gniazda, albo czaj się na 540EZ (bo 550EX to już droższa zabawa)
    Doświetlić tło możesz np. taką żarówką błyskową 68Ws - też za małe pieniądze.

Przyda się blenda moim zdaniem jeszcze. Zawsze możesz nią doświetlić, odbić światło.
    Jaką masz puchę? Jeśli nie FF to 85mm może być za daleko - zależy jakie masz pomieszczenie, albo gdzie będziesz się rozstawiał - napewno to świetny "portret", ale jak możesz nim focić. Najlepiej oba, bo i 50tką i 85tką fajnie się foci także w plenerze.

Co do jakości to są to szkła portretowe o uznanej jakości więc będzie z nimi podobnie, chociaż nie mam to bardziej podoba mi się rozmycie na 85mm - nie wiem, może to takie subiektywne odczucie.

Za znawcę się nie uważam absolutnie, przekazuję tylko moje osobiste doświadczenia z tematem.
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 27-09-2009 o 12:08
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Uprawnienia umieszczania postów