Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Sprzęt na studniówkę czy wystarczy?

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Załóż Tamrona i biegaj z jednym. Jak się AF będzie miotał, to zmienisz na eLę.
    No tak lecz AF jednak wolniejszy,lecz i tak testy trzeba zrobić no i zdjęcia muszą być ekspresyjne z tłem ładnie rozmytym i światłami więc w takim przypadku, jak dostosować potem lampę i przysłonę? z załóżonym tamronem. Chciałbym wynieść stamtąd ujęcia bardziej dynamiczne niż statyczne

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    Chciałbym wynieść stamtąd ujęcia bardziej dynamiczne niż statyczne
    Fajne efekty wychodzą z lampą w sufit + np. 1/5 sek i kręcenie aparatem wokół osi obiektywu. Ludzi powinno zamrozić, a z tła i lamp porobią się wiry. :P tylko to już są takie bardziej artistic, nie wiem jak się tam na siłach czujesz.
    Ale myślę, że na polonezie warto zacząć "czysto i poprawnie". Chyba, że jednym body tak, a drugim siak.

Miasto
    Śl.

Domyślnie

Fajne efekty wychodzą z lampą w sufit + np. 1/5 sek i kręcenie aparatem wokół osi obiektywu. Ludzi powinno zamrozić, a z tła i lamp porobią się wiry. :P tylko to już są takie bardziej artistic, nie wiem jak się tam na siłach czujesz.
    Ale myślę, że na polonezie warto zacząć "czysto i poprawnie". Chyba, że jednym body tak, a drugim siak.
    można też pójść metodą prób i błędów i poeksperymentować ,ale jak powiedziałeś najpierw zacząć normalnie ,a potem w dobie mijania czasu zająć się bardziej mega wypaśnymi ujęciami . Lecz jeszcze muszą być sprawy związane z robieniem zdjęcia grupowego oraz zdjęcia pojedyncze osób tzn par.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Lecz jeszcze muszą być sprawy związane z robieniem zdjęcia grupowego oraz zdjęcia pojedyncze osób tzn par.
    Zdjęcia par to jeden z powodów, dla którego nie wezmę się za studniówki. Natrzaskasz 500 fot, a i tak przyjdzie 10 osób (par), które będą marudzić, że nie ma ich na zdjęciach i (część z nich) chcą zwrotu kasy.
    Z doświadczenia nieswojego...
    Chyba, że ustawisz drugiego fotografa gdzieś z boku z kartką "zdjęcia par" i każdy kto będzie chciał, to sobie podejdzie. :P

Domyślnie

Zdjęcia par to jeden z powodów, dla którego nie wezmę się za studniówki. Natrzaskasz 500 fot, a i tak przyjdzie 10 osób (par), które będą marudzić, że nie ma ich na zdjęciach i (część z nich) chcą zwrotu kasy.
    Z doświadczenia nieswojego...
    Chyba, że ustawisz drugiego fotografa gdzieś z boku z kartką "zdjęcia par" i każdy kto będzie chciał, to sobie podejdzie. :P
    Podajesz info przez orkiestre, czy DJ-a i problem z głowy. A kto nie podejdzie to na własne życzenie nie będzie miał zdjęć za które zapłacił.
    Z doświadczenia swojego...
    .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z podanych przez Ciebie:canon 400d, tamron, ex 580, karty CF SanDisk Extreme III o pojemności min.4GB.

Miasto
    Śl.

Domyślnie

no tak racja z kartami nie będzie raczej problemu oraz z sprzętem też nie ,może jeszcze dojdzie 85 mm .1.8 do końca roku.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

A więc moje pytanie dotyczy sprzętu jaki zabieram na studniówkę w styczniu i chciałbym się dowiedzieć co bardziej preferujecie w używaniu itp... i dodam że jest to moje pierwsze wyzwanie takie..!!

a więc :
    puszka - canon 400d i 350d [może]
    szkła - 17-40 L f/4 , 17-50tamron f/2.8
    lampa - ex 580 lub 430ex
    karty pamięci i RAW oczywiście....
    No to odważnie. Jakię tło będziesz mial swoje czy na ścianie robione zdjecia grupowe czy par? czy jakieś dodatkowe swiatło bedziesz posiadał (parasolka itp?)

Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    No to odważnie. Jakię tło będziesz mial swoje czy na ścianie robione zdjecia grupowe czy par? czy jakieś dodatkowe swiatło bedziesz posiadał (parasolka itp?)
    tego jeszcze niewiem ,bo pomieszczenia nie widziałem to raz ,a dwa nie posiadam jak narazie nic swojego jeżeli chodzi o tła jak i o oświetlenie...mam nadzieję iż będzie dobre światło tam a jak nie to postaram sie coś po prostu skombinować ,a co byś polecał?

Miasto
    Śl.

Domyślnie

no to już jutro ten dzień więc ostatecznie mam

400D ,17-40 L , 17-50 tamron 2.8 , 50mm 1.8 + karty pamięci i EX 580

no i moze będzie jakieś światło stałe do portretów a jak nie to pojdedziemy na ścianie

to chyba tyle.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów