Czy robiąc zdjęcie pod pełne słońce mogę uszkodzić aparat?!
Widziałem dyskusje na ten temat, ale brak odpowiedzi. Trochę mnie to dziwi że to by było w ogóle możliwe bo np poprzednim aparatem robiłem często nawet pod pełne słońce.
Czy robiąc zdjęcie pod pełne słońce mogę uszkodzić aparat?!
Widziałem dyskusje na ten temat, ale brak odpowiedzi. Trochę mnie to dziwi że to by było w ogóle możliwe bo np poprzednim aparatem robiłem często nawet pod pełne słońce.
Nie, bez obaw
Dziękuję za odpowiedź![]()
A to ja dorzucę swoje pytanie, na praktycznie ten sam temat:
Jak unikacie refleksów w obiektywie?
Mam na myśli sytuację, w której słońce znajduje się w kadrze, bo jeśli poza nim, to oczywiście można kombinować - jakieś osłonki, tekturki, cokolwiek.
Jak ta sprawa wygląda w przekroju przez różne obiektywy? Ja niestety mam do porównania tylko dwa, czy są jakieś gdzie artefakty powstają rzadziej?
Wybrałem się dzisiaj rano na polowanie na widoczki o wschodzie słońca - nawet miejsce upatrzyłem sobie wcześniej. I trochę zdjęć, które mi się podobają, strzeliłem. Ale tak ogólnie to refleksy mi przeszkadzały bardzo.
No podzielę się drobną cząstką
I jeszcze...
A z tymi refleksami, to oczywiście chodzi mi o takie coś:
50D; C 17-55
Praktycznie wszystkie filtry optyczne wpływają na zjawisko powstawania blików. Oczywiście w sensie negatywnym (tworzą je). Żaden natomiast nie zmniejsza ich ilości, a może jedynie redukować ich powstawanie od nich samych.
Jedyne filtry, które dają Ci flary za darmo, nie poprawiając w żaden sposób jakości optycznej to filtry UV. Jeśli lubisz flary, to kup jakiś, najlepiej kiepski ze słabymi powłokami:wink:
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Masz jakies UV wkrecone? Tzn czy robiles bez nich te fotki czy z nimi"?
filtry zdejmij do robienia pod światło (nie tylko słońce) - zawsze przeszkadzają
regułą jest, że szerokokątne szkła mają lepsze powłoki (przystosowanie do focenia pod słońce), poza tym tam jakoś bliki są mniejsze
teoretycznie stałka powinna wypadać lepiej, bo ma mniej soczewek, ale w rzeczywistości to czort je wie