Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Nowy Hasselblad H4D

Pełne uzależnienie

Domyślnie Nowy Hasselblad H4D

Optyczni: http://optyczne.pl/2253-nowo%C5%9B%C...lblad_H4D.html
    Strona producenta: http://press.hasselblad.com/press-re...us/camera.aspx

Ciekawy pomysł: True focus - ustawiamy ostrość (jedynym) punktem centralnym, zmieniamy kadr, a czujnik przyspieszeń w aparacie koryguje ostrość w razie potrzeby.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ciekawy pomysł: True focus - ustawiamy ostrość (jedynym) punktem centralnym, zmieniamy kadr, a czujnik przyspieszeń w aparacie koryguje ostrość w razie potrzeby.
    Pomysł ciekawy, ale:
    1. Przewiduję jeszcze więcej błędów niż przy klasycznym AF śledzącym (nasze "ulubione" S(ci)erwo z 20D/5D)
    2. Kto używa AF w Hassiorze?

Chyba ta funkcjonalność to tylko "chłyt meterkingowy"
    zdRAWki.
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Pomysł ciekawy, ale:
    2. Kto używa AF w Hassiorze?
    A czemu miałby ktoś nie używać?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Wpływ leicy S2 ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz posta
    A czemu miałby ktoś nie używać?
    Odwrócenie pytania nie liczy się jako odpowiedź ;-)
    Czemu? A po co (że tak odwrócę apiat')? W studio AF może tylko przeszkadzać. PRzy fotografii krajobrazowej większość fotografów i tak fotografuje "na lupę" (powiększa matówkę i ostrość łapie tam i tak, jak chce)... i tak dalej.
    Oczywiście zaawanasowany AF w Hasslu to fajna zabawka, ale nie sądzę, że "selling point" w tym segmencie.

EDIT:
    W nawiązaniu do wypowiedzi Kolekcjonera - Leica S2 ma tworzyć nowy segment aparatów fotograficznych - "polowy" średni format (tak, wiem że już było... ale dawno i nieprawda). Hassel raczej kojarzy się (mnie, profanowi) ze studio i ewentualnie krajobrazami, nie z weselichami (oprócz pozowanych groupshots'ów), nie z reporterką.
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wpływ leicy S2 ?
    Możliwe, ale też taki sposób pracy z AF wydaje mi się całkiem naturalny (i zdaje się, że wielu kolegów go używa) i, co myślę równie istotne, nie ogranicza do wbudowanych punktów.

Ja łapię się czasem na tym, że przy jasnym szkle i ciasnym portrecie poświęcam trochę kompozycję całego kadru pilnując, żeby mi ostrość trafiła w któryś z czerwonych prostokątów.
    No i brzegi potem docinam na komputerze.

Poza tym ten True Focus kojarzy mi się jeszcze z koncepcją "fire'n'forget" z myśliwców
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

[QUOTE=HuleLam;708184]Odwrócenie pytania nie liczy się jako odpowiedź W studio AF może tylko przeszkadzać. PRzy fotografii krajobrazowej większość fotografów i tak fotografuje "na lupę" (powiększa matówkę i ostrość łapie tam i tak, jak chce)... i tak dalej.
    /QUOTE]

Czyli cała ta pogoń za szybkim i celnym Auto Focusem to o kant **** rozbić?

AF w studio jest zbędny? Jezus Maria, takich dyrdymałów to ja już dawno nie czytałem...

Edit: Sorry, cytat mi trochę nie wyszedł...

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

True focus - moim zdaniem bardzo przydatna funkcja przy żywej aktywnej sesji.
    mam nadzieje ze kiedyś canon wprowadzi ja również do swoich puszek bo jak na razie na H4D - no coz po prostu mnie nie stać
    o kurcze losowanie LOTTO już było - muszę sprawdzić wyniki
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Uprawnienia umieszczania postów