Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: 450D + Nikkor 18-105 sie nie da, wiec...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no... poczatek przy 24mm nie wchodzi w ogole pod uwage. tylko i wylacznie <=18mm.

co do D80... mnie pasuje. wszystko jest "po angielsku" (nie w ta strone co normalnie), ale to kwestia przyzwyczajenia. ale ze funkcjonalnie jest lepsza od 450D to akurat dla mnie bezdyskusyjne. duzo lepiej w lapie lezy, ma dwa kolka, duzy celownik. pozostaje kwestia oceny samej zainteresowanej.

jesli chodzi o ostrosc itd. itp. - tez staram sie nie przesadzac, ale nie jestem skazany w tym wyborze na Canona. a jak patrze co wyczynia 18-105, to zakup 17-85 to by byla zbrodnia na ludzkosci
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

A więc może warto to D80 + 18-105? D80 matrycy najgorszej nie ma, myślę że porównywalna do 450D (może lepsza?)
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    A więc może warto to D80 + 18-105? D80 matrycy najgorszej nie ma, myślę że porównywalna do 450D (może lepsza?)
    a gdzie tam D80 to jest CCD 10 MPix i kolo CMOS-a canonowskiego to to nawet nie lezalo

ja jestem moze i rozwydrzony przez 5D (ktore niestety wymaga odplamkowywania, wiec tez ogladania zdjec na poziomie pikseli), ale o ile z 450D mi sie fotki zdecydowanie podobaja, o tyle w D80 takie cos jak ISO 800 to kaszana. szumiec co prawda nie szumi, ale detali tez juz prawie nie ma, bo odszumiarka przekracza wszelkie granice dobrego smaku. a 450D przy ISO 800 wyglada bardzo sensownie.

z tym ze nieodmiennie powstaje tu pytanie, czy z ta niedoskonaloscia mozna zyc. moim zdaniem mozna w tych zastosowaniach, do ktorych ten aparat ma sluzyc. przewaga w postaci istnienia (i ceny) tego 18-105 VR wydaje mi sie jednak znacznie wieksza.

na chwile obecna wychodzi mi, ze werdykt padnie przy macaniu w MM
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Tak to prawda, ISO 800 tam to już tandeta, ale poniżej jest jak najbardziej w porządku. No cóż, jak już wspomniałem wcześniej - kompromisy
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

akustyk... zejdź na ziemie... nie dostaniesz w budżecie 450 i kita jakości z 5D i Lki ... ty jesteś rozpieszczony przez swoje zabawki więc cudów nie oczekuj :-) 18-135 jest drogim szkłem i będzie drogie długi czas
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    akustyk... zejdź na ziemie... nie dostaniesz w budżecie 450 i kita jakości z 5D i Lki ... ty jesteś rozpieszczony przez swoje zabawki więc cudów nie oczekuj :-) 18-135 jest drogim szkłem i będzie drogie długi czas
    nie no... spokojnie, 5D nie oczekuje. kwestia tylko tego, ze z jednej strony jest fantastyczna matryca 450D a z drugiej fantastyczny 18-105. i kwestia w ktora strone da sie mniejszym kompromisem sprawe zalatwic

swoja droga, to rece opadaja jak sie na to patrzy. nie ma jakiegos posredniego rozwiazania, tylko ekstrema: swietna matryca 450D + funkcjonalnie kiepski obiektyw (maly zakres, plastik, krecaca mordka) a z drugiej gorsza matryca i okrojone ficzery D3000 + swietny lensik...

slowo daje, ze im wiecej sie temu przygladam, tym mniej przypadkowe mi sie wydaje to zazebianie i popadanie w ekstrema.
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie takie tam

do 450'ki dokup tamrona 17-50 .... inaczej zaczynają się większe koszty
    to jedyne sensowne rozwiązanie ...

albo poprzestać na kicie 18-55 IS - kosztuje grosze a wcale nie jest taki tragiczny .... - jeśli nie bawi się z małą GO i foci na przesłonach 7.1 - 9 to zdjęcia są poprawne i ostre .... ale czy to wystarczy ?

albo zaczekać na nowe szkiełka canona (te od 7D) ?
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    swoja droga, to rece opadaja jak sie na to patrzy. nie ma jakiegos posredniego rozwiazania, tylko ekstrema: swietna matryca 450D + funkcjonalnie kiepski obiektyw (maly zakres, plastik, krecaca mordka) a z drugiej gorsza matryca i okrojone ficzery D3000 + swietny lensik...

slowo daje, ze im wiecej sie temu przygladam, tym mniej przypadkowe mi sie wydaje to zazebianie i popadanie w ekstrema.
    A nie bierzesz pod uwagę tego nowego Pentaxa K-x z zestawem uszczelnionych i świetnych optycznie zoom-ów 18-55 +50-200? Wydaje mi się, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. Mnie co prawda najbardziej pasowalby ten zestaw z K7 ale obawiam się, że tu budżet nie wytrzyma. Do tego możesz jeszcze dopasować kolor body do ........ - tu wpisać dowolnie .

Jeśli chodzi o Canona to 500D + 15-85 - to byłby aktulanie zestaw marzeń mojej małżowinki .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-09-2009 o 20:50
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A nie bierzesz pod uwagę tego nowego Pentaxa K-x z zestawem uszczelnionych i świetnych optycznie zoom-ów 18-55 +50-200?
    wiesz... nie wiem jak wyglada ten nowy kit Pentaksa, ale stary wygladal biednie, ze tak to delikatnie okresle. czyli mowimy o zestawie (mocno) sub-optymalna matryca 10 Mpix + beznadziejna konwersja do JPEG + bardzo sredni sloik.
    no to juz nawet ta wydmuszka Canona z kitem ma wiecej zalet, bo we wszystkich 3 aspektach jest do przodu.

18-55 IS, ktory bym test nie obejrzal (dpreview, photozone, optyczne) albo sample na pixel-peeper, to zwyczajnie nie chce byc inaczej ale jest ostra. badziewie to plastikowe jest i rusza mordka, ale ma USM i bardzo sensowna rozdzielczosc.

jedyna sensowna alternatywa, dla ktorej rezygnowalbym z 450D + kit to Nikkor 18-105, bo poza tym nie widze takich szkiel w zadnym z systemow.

Olympus odpada za celownik

Sony, za wyjatkiem relatywnie tanszego i znosnego 16-105, to rozpacz w 2 z 3 ww. kryteriow (zwlaszcza tym JPEG)

a Pentax, niech i to 18-55 bedzie porownywalne z canonowskim, to nic wiecej nie ma - a matryca na pewno nie przegoni trabanta.

nie no... nie chce byc tendencyjny, ale jak w morde strzelil wychodzi mi, ze albo ide na zakres, albo trabant. malzonka zareagowala w pierwszej chwili obronnie "nie chce Nikona" (bez mala 7 lat ogladania Canonow swoje robi ), ale do niego sie zaweza, bardzo zreszta sensownie, alternatywa.

Wydaje mi się, że jest to świetne rozwiązanie. Mnie co prawda najbardziej pasowalby ten zestaw z K7 ale obawiam się, że tu budżet nie wytrzyma. Do tego możesz jeszcze dopasować kolor body do ........ - tu wpisać dowolnie .
    yyyy... ten numer nie przejdzie. mowimy o pani dr inz. z 5 jezykami i twardo stojacej na ziemi. ma byc lustro i ma robic porzadne foty a nie swiecic sie jak psu jaja (albo jak moje Sony ) to w zasadzie ja tu pilnuje, zeby nie bylo za ciezkie, majac na wzgledzie realia... ona sama dopiero retrospektywnie zauwzyla, ze 30D + Tokina 12-24 jest lekko ciezkie.

Jeśli chodzi o Canona to 500D + 15-85 - to byłby aktulanie zestaw marzeń mojej małżowinki .
    zgadzam sie, aczkolwiek biorac poprawke na to ile u mojej bedzie to uzywane, nie jestem w stanie uzasadnic wydania na to 1000 EUR. mnie czysci perspektywa 900 EUR za 24-105, ktory owszem, uzywalbym nagminnie. ale k* no nie tyle szmalu za lens nie dajacy jakiegos wybitnego skoku jakosci ponad Tamrona... :-D
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wiesz... nie wiem jak wyglada ten nowy kit Pentaksa, ale stary wygladal biednie, ze tak to delikatnie okresle. czyli mowimy o zestawie (mocno) sub-optymalna matryca 10 Mpix + beznadziejna konwersja do JPEG + bardzo sredni sloik.
    no to juz nawet ta wydmuszka Canona z kitem ma wiecej zalet, bo we wszystkich 3 aspektach jest do przodu.
    A jesteś pewien że mówisz o tym:
    http://www.dpreview.com/news/0909/09091703pentaxkx.asp
    sprzęcie? Widziałem tego kita (z K20) i zdjęcia z tego zestawu i tak jak nie ma się co oszukiwać 500d daje mu rady tak ten kit to po prostu inna liga niż ta zabawka do Canona. Osobiście uważam, że to może być złoty środek i sumarycznie bardzo dobry zestaw.
    Przy czym ta matryca w tej zabawce to CMOS. Całkiem miło to wygląda na samplach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów