szukam lustra dla zony. kryteria to:
1. mozliwie lekkie
2. przyjazne dla zaczynajacego fotografa (teorie zna, ale praktyke musi przerobic - i nie zacznie od "M")
3. dobrej jakosci do ISO 800
4. pod katem jakosci obrazu raczej JPEG
5. raczej jeden obiektyw o wiekszym zakresie ogniskowych
6. bez szalenst cenowych
jesli chodzi o korpus to podoba mi sie 450D, bo w swojej cenie wydaje sie optymalny a matryca jest swietna jak na cropa. z tym ze 450D bylby w zestawie z kitem 18-55 IS i o ile do jego jakosci optycznej nie mam zastrzezen, a i ruchoma mordke sie przezyje, o tyle zakres do 55mm nie jest idealny.
idealny lens ma Nikon w postaci 18-105 VR, ktory na dodatek kosztuje smieszne 200 EUR. problem z podpieciem do niego czegos sensownego, bo D5000 jest smiesznie male a przy tym niezbyt tanie. D90 zdecydowanie poza zalozonym pulapem cenowym. a 10Mpix CCD zupelnie mi sie nie widza, bo tam od ISO 400 serwowane jest wsiekle odszumianie, ktore paskudnie zmywa tak szumy jak i detale.
z drugiej strony... to nie ma produkowac obrazka jak moje 5D, wiec moze przesadzam. z takiego D80 tez sie przeciez zrobi znosny obrazek ekranowy z ISO 400, nie?
sklaniam sie ku 450D, ale jak ktos ma pomysl na jakas nakretke na Nikkora 18-105 to z checia poslucham. rozwiazanie z Nikonem mi sie o tyle podoba, ze wtedy nikt mi z plecaka nie bedzie klamotow wyciagal, moze za wyjatkiem filtrow![]()