Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Jaka karta CF na wesela?

Zablokowany

Domyślnie Jaka karta CF na wesela?

Jakiej pojemności kart uzywacie na weselach pracując na RAW-ach? Problem o tyle istotny ze przytrafiłoi się padniecie takiej, niezupelniw starej karty. Miała 2gb i na szczęście nie było ma niej wesela tylko moje fotki z wakacji.. Jak wyglada ta sprawa u was? Ile powinna mieć 'bezpieczna' pojemność? Wiem ze mniejsza karta tracimy mniej, ale zmieniać za często karty co przy raw-ach jest nie uniknione tez mi się nie uśmiecha. Bo ale powiedzmy ze się stało, karta padła... Czym probowaliscie odzyskać dane? Jakimi programami? Może po prostu należy kupować najlepsze karty? Ile takie karty CF kupować? Ile maja zywotnosci, na ile zdjęć (kasowanie-zapisywanie) są testowane??

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Nie ma reguł.
    Kupować markowe karty, najlepiej z dożywotnią gwarancją producenta.
    Pojemność jak na wesela IMHO 2x 8GB to chyba minimum.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Lepiej zamiast 2x8 GB chyba 4x4 GB. Nawet jak karta padnie, to stracisz mniej danych. Firmy którymi warto się zainteresować to Lexar, Sandisk i Pretec (wszystkie są szybkie, wszystkie solidne i wszystkie są podrabiane:-( ).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Pojemność jak na wesela IMHO 2x 8GB to chyba minimum.
    A to nie zależy od aparatu? 50D ma o ok. 50% większy rozmiar pliku RAW niż 40D. 5D mkII z kolei jeszcze o 50% większy. Za to 5D mkI - mniejszy.
    ?
    Może lepiej powiedzieć - 2* 400 (500?) RAWów pojemności...
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie rozumiem , w czym masz problemy zeby czesciej karte zmieniac ? mam wrazenie ze czasem przesadzacie... to obiektywow tez ci sie nie chce zmieniac ?

ja uzywam 3x 4gb i 2x 8gb , jest w sam raz
    no comment...

Domyślnie

Im wiecej kart tym wieksze szanse ze ktoras padnie :-P Uzywam Sandisk extreme III, narazie mnie nie zawiodły
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja polecam LEXAR 4GB, 233x. Cena jeszcze do przełknięcia (ok. 120 zł), a karta świetnej jakości. Jeśli nie robisz serii zdjęć z dużej matrycy, to szybsza karta nie jest Ci potrzebna. Sam kupiłem na próbę jedną z szybszych obecnie kart - LEXAR 8GB UDMA 300x (max. prędkośc zapisu ok. 45 MB/s) i wcale nie ma jakiejś rewelacyjnej różnicy w prędkości zapisu. A było co zapisywać, bo seria raw+jpg z canona 50D dość szybko zapełnia bufor.
    W przypadku wesela też bym stawiał na większą ilość mniejszych kart. Jeśli któraś padnie, to tracisz tylko część materiału. A wymiana karty trwa chwilę i można ją zaplanować w mniej ważnym momencie.
    CanOn Can'tOff

Domyślnie

wesele/ślub to taka impreza gdzie byłoby głupio powiedzieć " sorry zdjęć będzie mniej bo karta padła". tak gdzieś z 100 rawów na kartę. Kiedyś zmieniało się filmy częściej i nie narzekali (a to bardziej skomplikowane niż wymiana karty :P )

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Na moich aparatach 2x5D na 4GB wchodzi około 250-300 Rawów. Mam chyba 4x4GB, 1x2GB ExtremeIII i 1x4GB LEXAR 233x.
    8GB to juz przesada za duzo danych mozna stracic. Kiedys robilem na 2 kliszaki i zabieram okolo 12 rolek po 36 klatek i nie marudzilem.

Zablokowany

Domyślnie

Ja mam na deesie właśnie 8 GB i na 1d2 4 GB, którą często muszę zmieniac na mniejsze - mam sporo ,,dwójek''. Dwie 8 GB byłyby optymalne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów