Mam własnie 50 1.4 jest to dobre szkło ale kiepsko sie sprawuje na pełnej dziurze gdy jest bardzo jasno bo mocno aberuje (tak wiem można to usunąć softwarowo - ja przyzwyczajony do 24-105 i Luxusu hehe). Jak trafi (tak jak trafi bo z tym wcale nie jest super) to od 2,0 jest spoko szkło.

Fotografuje podobnie jak Ty. Miałem 85 1.8 jest fantastiko ale za wąsko...to jest do robienia fotek z kilku metrów albo typwo portret. 50 1.4 złapiesz jeuz 2-3 osoby z bliższego dystansu. Wada 50 jest duży rozrzut produkcyjny. ehs Canon.

co do ogniskowej 50mm to na Cropie to fajna jest ale powiedzmy sobie szczerze...nie ma na rynku bardzo dobrej 50tki w żadnym systemie.

mając 24-70 osobiście bym uderzał w 70-200 4IS lub 50 1.4 albo... kup i 50 i 85 :-) jeśli potrzebujesz do 4k długi portret jasny to polecam 135 f/2... jej to jest coś miałem to podpięte pod 40D daje to ekwiwalent 216mm... dłuuuugo i jasno i cudowny wręćz bokeh. Kwestia co potrzebujesz. Jak napalałęś sie na 70-200 to jasna stałka z ego przedziału może?