Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 24-70mmf/2.8L - jaki drugi obiektyw?

hellopaul
    Guest

Lightbulb 24-70mmf/2.8L - jaki drugi obiektyw?

Witam.

Na wstępie zaznaczam iż wiem że to ja sam powinienem zdecydować jaki dodatkowy obiektyw jest mi potrzebny, jednak nie mogę podjąć decyzji dlatego proszę o radę bardziej doświadczonych fotografów.

Posiadam Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM (nawiasem mówiąc piękne szkło). Jak narazie obcuje z Canonem 400d lecz za około miesiąc przesiadam się (prawdopodobnie) na 50d. Stanąłem przed dylematem dokupienia drugiego obiektywu. Początkowo celowałem w 70-200mm f/2.8L aby pokryć większy zakres ogniskowych, lecz niestety po przeliczeniu kosztów będzie on prawdopodobnie poza moim zasięgiem cenowym.

Zdjęcia jakie wykonuje to portrety. Jednakże, przy portretach dajmy na to grup muzycznych często potrzebuje szerokiego kąta, szerszego od 24 (który może na pełnej klatce byłby idealny ale na 400d nie jest, i jako że 50d również ma crop 1.6 to tam również będzie problem).

Dręczy mnie jednak jeszcze inna rzecz. Bo o ile jakość 24-70mm jak najbardziej mnie zadowala, tak zastanawiam się czy nie lepiej byłoby mieć w zapasie jednej stałki (50 f/1.8 rozwalił mi się na kawałki po upadku na ziemie), mianowicie 85mm f/1.8.

Budżet jaki chcę na ten cel przeznaczyć to powiedzmy że maksymalnie 4000zł.

Chciałbym się Was poradzić co byście zrobili na moim miejscu (tak wiem że każdy jest inny): fotografowanie portretów, stosowanie lamp studyjnych (używane tak w studiu jak i w plenerze), dużo pleneru, zdjęcia editorialowe, commercialowe, beauty i fashion. Możliwe fotoreportaże gdyż goni mnie do świata.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, będe naprawdę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam
    Paweł

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Może 10-22mm + 50 1.4 / 85 1.8 ?
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Moje zdanie jest takie, że prędzej czy później dobrniesz do FF. I teraz warianty: jeśli się nie mylę (a wydaje mi się że nie, po tym co napisałeś) - buduj szklarnie pod FF, na takiej zasadzie by jak najmniej stracić :-) 85 1,8 jest bajeczna, ale na cropie wąska, więc może jednak 50 1,4? A na szeroko - przejściowo - jakiś używany Tamron?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

85 1,8 to super szklo za relatywnie male pieniadze. A jak juz sie przesiadasz to zastanow sie czy nie lepiej na 5D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Skoro ze szkła jesteś zadowolony to może
    24-70/2.8 + 5D.
    I szeroko, i na portret.

hellopaul
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Skoro ze szkła jesteś zadowolony to może
    24-70/2.8 + 5D.
    I szeroko, i na portret.
    No tak tylko że 5D kosztuje 10tys. 50d + któreś z tych szkieł kosztuje 6-7tys max.

Co do Tamrona - odpada z pewnością, tylko i wyłącznie Canon Taki widzimisie, wiem że Tamron i Sigma robią dobre szkła, testowałem i byłem zadowolony, ale jednak.

Właśnei zastanawiam się czy 50 f/1.4 nie będzie lepsze niż 85. I przynajmniej cena mniejsza.

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Może 10-22mm + 50 1.4 / 85 1.8 ?
    10-20mm to 3 tysie + 1.5tysia za 50tke albo 85tke Wiec niestety tylko jedno z nich. Gdyby nie to że kupuje teraz mase sprzętu foto to naprawde po prostu poszedłbym do sklepu i walnął z dwa, trzy szkła. A tak mam niesamowity dylemat Zastanawiam się nad tym w sumie odkąd kupilem 24-70mm (rok), i w pewnym momencie doszedlem do wniosku ze zostane przy zoomach i pojde w 70-200 ale teraz niestety jest ono poza moim budżetem to raz, dwa już raczej wiem ze nie pojde w reporterke, a do portretow moze to i jest bardzo dobre szkło ale mozna je zastapic łatwo innym, tańszym i rownie dobrym.
    Ostatnio edytowane przez hellopaul ; 24-09-2009 o 21:50

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hellopaul Zobacz posta
    No tak tylko że 5D kosztuje 10tys.
    poszukaj 'dobrej' używki 5D mk1 - ceny około 4k. Sprzedaj 400D i kup za to 85 f/1.8

bedzie OK
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hellopaul Zobacz posta
    No tak tylko że 5D kosztuje 10tys.
    Miałem na myśli oczywiście mkI.

hellopaul
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pavlik Zobacz posta
    poszukaj 'dobrej' używki 5D mk1 - ceny około 4k. Sprzedaj 400D i kup za to 85 f/1.8

bedzie OK
    Problem w tym że nie bardzo mogę, bo od momentu jak dostane kase to mam 30dni na zakup sprzętu to raz, a dwa że musze miec fakture VAT albo umowe kupna-sprzedazy co nie bedzie latwo zalatwic.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Mam własnie 50 1.4 jest to dobre szkło ale kiepsko sie sprawuje na pełnej dziurze gdy jest bardzo jasno bo mocno aberuje (tak wiem można to usunąć softwarowo - ja przyzwyczajony do 24-105 i Luxusu hehe). Jak trafi (tak jak trafi bo z tym wcale nie jest super) to od 2,0 jest spoko szkło.

Fotografuje podobnie jak Ty. Miałem 85 1.8 jest fantastiko ale za wąsko...to jest do robienia fotek z kilku metrów albo typwo portret. 50 1.4 złapiesz jeuz 2-3 osoby z bliższego dystansu. Wada 50 jest duży rozrzut produkcyjny. ehs Canon.

co do ogniskowej 50mm to na Cropie to fajna jest ale powiedzmy sobie szczerze...nie ma na rynku bardzo dobrej 50tki w żadnym systemie.

mając 24-70 osobiście bym uderzał w 70-200 4IS lub 50 1.4 albo... kup i 50 i 85 :-) jeśli potrzebujesz do 4k długi portret jasny to polecam 135 f/2... jej to jest coś miałem to podpięte pod 40D daje to ekwiwalent 216mm... dłuuuugo i jasno i cudowny wręćz bokeh. Kwestia co potrzebujesz. Jak napalałęś sie na 70-200 to jasna stałka z ego przedziału może?
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów