Witam.
Na wstępie zaznaczam iż wiem że to ja sam powinienem zdecydować jaki dodatkowy obiektyw jest mi potrzebny, jednak nie mogę podjąć decyzji dlatego proszę o radę bardziej doświadczonych fotografów.
Posiadam Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM (nawiasem mówiąc piękne szkło). Jak narazie obcuje z Canonem 400d lecz za około miesiąc przesiadam się (prawdopodobnie) na 50d. Stanąłem przed dylematem dokupienia drugiego obiektywu. Początkowo celowałem w 70-200mm f/2.8L aby pokryć większy zakres ogniskowych, lecz niestety po przeliczeniu kosztów będzie on prawdopodobnie poza moim zasięgiem cenowym.
Zdjęcia jakie wykonuje to portrety. Jednakże, przy portretach dajmy na to grup muzycznych często potrzebuje szerokiego kąta, szerszego od 24 (który może na pełnej klatce byłby idealny ale na 400d nie jest, i jako że 50d również ma crop 1.6 to tam również będzie problem).
Dręczy mnie jednak jeszcze inna rzecz. Bo o ile jakość 24-70mm jak najbardziej mnie zadowala, tak zastanawiam się czy nie lepiej byłoby mieć w zapasie jednej stałki (50 f/1.8 rozwalił mi się na kawałki po upadku na ziemie), mianowicie 85mm f/1.8.
Budżet jaki chcę na ten cel przeznaczyć to powiedzmy że maksymalnie 4000zł.
Chciałbym się Was poradzić co byście zrobili na moim miejscu (tak wiem że każdy jest inny): fotografowanie portretów, stosowanie lamp studyjnych (używane tak w studiu jak i w plenerze), dużo pleneru, zdjęcia editorialowe, commercialowe, beauty i fashion. Możliwe fotoreportaże gdyż goni mnie do świata.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, będe naprawdę wdzięczny za wszelkie opinie.
Pozdrawiam
Paweł