Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 50mm/f 1.8 plus konwerter szerokokątny

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie 50mm/f 1.8 plus konwerter szerokokątny

chodzi mi o to co w temacie, czy konwertery pasują do tego szkła ? czy efekty są zadowalające ? brakuje mi nieraz hmmmmmmm jakby to powiedzieć miejsca na zrobienie zdjęcia, więc pomyślałam o konwerterze, nowe szkło nie wchodzi w grę, dzięki za porady z góry, pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A możesz podać więcej szczegółów - do jakiej puszki chcesz to podpiąć, jakie masz inne szkła, co znaczy brak miejsca na zrobienie zdjęcia?

Generalnie efekty z takiego połącznia mogą Cię mocno rozczarować.
    Jeśli masz np. kita 18-55 to jest to znacznie lepsze rozwiązanie, a jeśli nie masz to kup, bo tak taniego szerokiego kąta o w miarę przyzwoitych parametrach nie dostaniesz. Koszt tego kita raczej nie przekroczy kosztu takiego telekonwertera (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę).
    Jeśli mowa o np. 5D/analogu to dużo lepszym IMO rozwiązaniem będzie kupienie jakiejś stałki manualnej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

no np w domu, nie mogę się tak oddalic ile chcę, prawda ? mam tylko to jedno szkło, puszkę 450d. tylko kita nie bardzo chcę bo juz naczytałam się tutaj i sama wiem że nie wychodzą tak ładne portrety jak z mojej 50mm

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale taki konwerter da obraz jeszcze gorszy niż kit, a do portretów zatrzymaj pięćdziesiątkę

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jak zalozysz konwerter na 50tke, to beda takie same praktycznie jak z kita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

dziękuję za odpowiedz, uchroniliście mnie od złego

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ale taki konwerter da obraz jeszcze gorszy niż kit,
    Do tego nie wiem czy to nie będzie rozwiązanie droższe.

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    dziękuję za odpowiedz, uchroniliście mnie od złego
    Cieszymy się razem z Tobą .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Jeśli ten 'szeroki' kąt ma być też do portretów to może jakieś szkło m42?
    Adapter to grosze, a jakąś 35/28mm też tanio kupisz (taniej od kita...:P)
    A optycznie może być lepiej, a na 100% jaśniej.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

KIT do portretów to bardzo fajne szkiełko. Zrobiłem nim pare bardzo fajnych, jak nie najlepszych swoich portretow
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    KIT do portretów to bardzo fajne szkiełko. Zrobiłem nim pare bardzo fajnych, jak nie najlepszych swoich portretow
    Owszem, ale jego jakość przy końcach ogniskowych nie równa się napewno chociażby plastikowej 50mm f/1.8. Takie moje skromne zdanie, bo sam kit największym badziewiem nie jest - można zrobić nim naprawdę udane ujęcia, ostre i całkiem do przyjęcia, ale w odpowiednich dla niego warunkach, ustawieniach i ogniskowej.

Konwerter najtańszy nie jest, a można poczekać i wyrwać używkę Sigmy 17-70, czy Tamrona 17-50 f/2.8, które są dużo lepsze i ciekawsze od kit'owego jeżeli o nim nie chcesz słyszeć.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów