Witam
Zakupiłem używaną lampę Canon 420EX i mam pytanie do użytkowników lamp (zwłaszcza tego modelu), mianowicie czy te lampy po naładowaniu się, gdy zaświeci się już dioda "PILOT" i odczeka nawet kilka minut, wydają jakiś dźwięk (dokładnie ciągły pisk o wysokiej częstotliwości), czy są idealne ciche?
U mnie wygląda to tak:
Po błyśnięciu, następuje ten specyficzny odgłos i zaczyna się ładowanie, przy czym dźwięk zwiększa swoją częstotliwość i troszkę cichnie jednak po 3,4 sekundach jak się naładuje i zaświeci "PILOT", dźwięk pozostaje na tej samej częstotliwości, głośność się już nie zmienia i tak trwa w nieskończoność.
Pisk ten nie jest jakiś szczególnie głośny, ale po zbliżeniu głowy do aparatu i robieniu zdjęć wyraźnie go słychać a częstotliwość jest dla ucha dość uciążliwa. Może po jakimś czasie da się do tego przyzwyczaić, ale martwi mnie to, czy nie jest to oznaka jakiegoś uszkodzenia, które z czasem może przerodzić się w coś gorszego. Czy ten dźwięk nie oznacza, że kondensatory się ciągle ładują mimo ze są pełne, a jeśli tak to czy takie zachowanie jest właściwe?
Bardzo proszę o pilną odpowiedź i z góry za nią dziękuje.