430EX nie ma takiej opcji? No to próba by nie wyszła, ale próbować można zawsze ;-)
Nie sposób wiedzieć wszystko... Autor wątku nie oponował
Za ewentualny stres i szkody moralne serdecznie przepraszam.
Ostatnio edytowane przez APP ; 27-09-2009 o 09:37
580EX II - C.Fn-07 (Test firing with autoflash - "1/32" vs "full output")
Może przydaje się tam, gdzie błysk 1/32 byłby za słaby, a może do sprawdzenia czy w ogóle starczy zasięgu (gdzieś coś o tym było, ale odkopać nie mogę)?
W sumie to nigdy z tego nie korzystałem, ale z tego co pamiętam (nie mam lampy pod ręką) to różnicę widać gołym okiem ":neutral:" vs "" :wink:
EDIT:
430EX II też ma (także C.Fn-07).
Ostatnio edytowane przez APP ; 27-09-2009 o 10:07
Z drugiej strony, oszczędność energii? Czyżbym żył w błędnym przekonaniu, że domyślnie błysk pomiarowy ma właśnie zredukowaną moc, a przytoczona funkcja służy do jej zwiększania (siłą rzeczy zwiększając zużycie energii)?
Można do tego zagadnienia podejść z drugiej strony: jeżeli błysk pomiarowy "standardowo" wyzwalany jest z mocą 1/1 to użycie ww. funkcji spowoduje redukcję jego mocy a co za tym idzie redukcję zużycia energii. Dalej pozostaje pytanie pytanie o sens tej funkcji, skoro inne lampy potrafią się bez niej obejść bez "uszczerbku" na ich funkcjonalności.
EOS + Speedlite
Chodzi mi o to, jak jest w lampach, które takiej opcji nie posiadają - walą "test flash" zawsze pełną mocą? Zawsze wydawało mi się, że nie, ale może mi się tylko wydawało? Wygląda na to, że trzeba będzie pogrzebać i odświeżyć wiedzę, zamiast dalej snuć te domysły.
EDIT:
A jednak - odgrzebałem -większosć lamp wali 1/1. To mamy "jasność".
Ostatnio edytowane przez APP ; 27-09-2009 o 11:00