Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Problem z blokowaniem ekspozycji dla błysku - Speedlite 430ex

adnowacki
    Guest

Domyślnie Problem z blokowaniem ekspozycji dla błysku - Speedlite 430ex

Witam.
    Od dziś mam problem z lampą. Mianowicie nie działa funkcja blokowania ekspozycji dla błysku. Do tej pory nie było z tym kłopotu. Lampa działa, jednak nie wyzwala wstępnego błysku pomiarowego. Czy mieliście podobny problem, czy ktoś mógłby coś poradzić?

430ex ustawiona jest na ETTL, przetarłem już styki, ale to nie pomaga.

adnowacki
    Guest

Domyślnie

i jeszcze taka przypadłość. Lampa błyska za każdym razem z pełną mocą błysku. Wszystkie zdjęcia są prześwietlone. Będę wdzięczny za pomoc.

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli nie chce Ci się skontaktować z serwisem, to pewnie byłoby warto i wypadałoby przejrzeć forum pod kątem podobnych awarii (także np. w 580).
    Dla śmiechu możesz spróbować ustawić moc błysku pomiarowego na 100% i zobaczyć czy wtedy odpali -niewiele to powie (a pomóc nie pomoże na pewno) ale to zawsze jakaś informacja.

Obstawiam "awaria płyty głównej", ewentualnie "żarnik do wymiany" (albo jedno i drugie, wtedy gwarancja lub ~700pln).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 25-09-2009 o 12:32

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A czy przypadkiem nie odchyliłeś palnika go góry - wtedy lampa wali pełną mocą?
    Może zablokowało się coś w mechanizmie odchylania i poprawnie nie wskoczyło na swoje miejsce?
    Poruszaj palnikiem góra dół - może przyniesie jakiś skutek?
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Uzależniony

Domyślnie

A czy przypadkiem nie odchyliłeś palnika go góry - wtedy lampa wali pełną mocą? (...)
    Że jak?
    Napisz to może jeszcze raz, przejrzyściej, bo trudno wyczuć o co pytasz, a co sugerujesz :wink:

adnowacki
    Guest

Domyślnie

Skontaktuję się z serwisem. Dzięki

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Że jak?
    Napisz to może jeszcze raz, przejrzyściej, bo trudno wyczuć o co pytasz, a co sugerujesz :wink:
    Miałem na myśli odchylenie lub obrócenie głowicy lampy - to chyba oczywiste - nie wiem jak mogłeś zrozumieć to inaczej?
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Uzależniony

Domyślnie

Wiem, że pisałeś o odchylaniu/obracaniu palnika, napisałem natomiast jasno, że "nie wiadomo o co pytasz, a co sugerujesz" i zdanie:

Miałem na myśli odchylenie lub obrócenie głowicy lampy
    raczej nie rozwiązuje tych wątpliwości. Może więc od początku.

A czy przypadkiem nie odchyliłeś palnika go góry - wtedy lampa wali pełną mocą?
    "pytajnik vs myślnik"

Pytasz "czy lampa jest odchylona" (wówczas można zrozumieć, iż błędnie sugerujesz że wtedy zawsze błyska pełną mocą i powrót do pozycji "0" usunie objawy), czy też może "czy błyska pełną mocą kiedy jest odchylona" (jako dwa pytania i tylko jeden znak zapytania)? Ot, taki niuans, ale IMO ciężko się to zdanie czyta i można je błędnie zinterpretować, zwłaszcza gdy się nie wie jak być powinno
    Ostatnio edytowane przez APP ; 25-09-2009 o 22:41

adnowacki
    Guest

Domyślnie

Swoją drogą, testowałem już chyba wszystkie możliwe ustawienia. W tym także przywróciłem wszystkie domyślne ustawienia aparatu i lampy. Niestety nic nie pomaga. W najbliższym czasie podepnę ją do innego body i przetestuje z innym aparatem. Ale jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że bez serwisu się nie obędzie.

Uzależniony

Domyślnie

Niestety raczej się nie obejdzie, kiedy lampa zaczyna błyskać wyłącznie pełną mocą, to zwykle kończy się w serwisie (tak mi się przynajmniej wydaje na podstawie wypowiedzi, które gdzieś kiedyś na forum padły i teraz mi "świtają"). Wyszukiwanie na szybkiego nie zwraca żadnych wątków bezpośrednio o takich problemach, ale przynajmniej kilka razy pojawiło się coś w ten deseń, więc dla spokoju możesz chcieć poświęcić trochę wiecej czasu na poszukiwania. Awaria aparatu jest mało prawdopodobna, zresztą wtedy lampa na maunal'u pozwalałaby kontrolować moc błysku (zakładam, że to już sprawdzałeś).
    A tak z ciekawości to testowałeś ten błysk pilotujący ustawiony na różne wartości mocy? Reaguje przy ustawieniu na minimum? Czy widać różnicę przy ustawieniu na minimum i maksimum? Opisz to może (i ewentualne inne spostrzeżenia), kiedyś pewnie przyda się innym w diagnozie ich problemu. Koniecznie napisz też jak Twój przypadek się zakończył

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów