Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jaki obiektyw wybrac ?

Langdon
    Guest

Domyślnie Jaki obiektyw wybrac ?

Jaki wybrac obiektyw do Canon 40D? Na dzien dzisiejszy mam 18-55 i 85.
    Zdjecia jakie chce robic beda przewaznie w pomieszczeniach czasami w polmroku, na imprezach w restauracjach, mieszkaniach, po prostu rozne imprezy, swieta w pomieszczeniach. Focenie najlepiej bez lampy bo wyrzuciliby mnie chyba na kopach jakbym podczas swiat, imprezy walil lampa.

Bylem niedawno na mojej pierwszej imprezie " baby shower " ( impreza dla kobiet kilka tyg przed narodzinami czlowieczka ). Przy sobie mialem swoj zestaw. Niestety w restauracji byl polmrok i 18-55 zawali cala sprawe. Z ponad 300 zdjec zrobilo sie ~100 robione tez 85ka. Przyklad zdjecia http://wyslijto.pl/files/download/3w6wuxbpcs Najgorsze jest to ,ze na wyswietlaczu kompletnie tego niewidac.

Natomaist gdy robilem zdjecia kobiety w ciazy ( w dobzre oswietlonym pokoju ) to zdjecia wyszly profesjonalnie

Szukam i czytam o tych wszystkich obiektywach od 3 czy 4 dni i zdecydowac sie nie moge bo najgorsze jest to ,ze jak znajde przykladowe zdjecia obiektywu to sa zawsze gdzies w plenerze.
    Do tej pory wytypowalem Tamrona 28-75 i Tamron 17-55. Tylko boje sie ze Tamron moze byc jeszcze za ciemny.
    Chce przeznaczyc na to nie wiecej niz $400 ale jesli bedzie jakis bardzo dobry przedstawiciel imprez w pomieszczeniu jak 85 dla portretow to moze zainwestuje w nieco drozszy.

Mile widziane przykladowe zdjecia w pomieszczeniu z ludzmi ( twarze moga byc wyciete w paint'cie nawet ) Chodzi mi o to zebym zobaczyl jak daleko trzeba stac zeby objac ~3. Jak 18-55 moglem kucac prawie pod nogami a i tak zmiescilem 6 osob w kadrze.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pomysl o canonie 28 1.8
    http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_28_18u

Przyklad z cropem;
    http://www.pbase.com/frsty50/image/97211256

No i lampa to podstawa,
    Nawet najjasniejsze szklo i iso 1600 to czasem malo.
    Nie rozumiem dlaczego mieliby Cie na kopach "wyprosic" z imprezy?

Jesli robisz to dla znajomych to wytlumacz ze jesli chca dobre zdjecia to lampa to podstawa w takiej ciemnicy. Jesli to robisz zawodowo to juz w ogole nie powinienes sie przejmowac - no chyba ze jestes w miejscu w ktorym nie wolno uzywac lampy.

Palnik w gore i nikomu nie wypalisz oczu. Bez obaw.
    Link do zdjecia ktory podales to jakas masakra.. nie wiem jak to wyrazic inaczej

Moze zamiast szkla jednak dobra lampa?
    Jest w Twoim zasiegu.

Tu znajdziesz wszystko co potrzebne zeby nauczyc sie jej uzywac: http://foto.jasiu.pl/
    Powodzenia

Langdon
    Guest

Domyślnie

Zastanawiam sie powaznie nad C 28mm. 1.8 Mysle ,ze bylby dobrym uzupelnieniem do 85ki a w razie czego do 18-55 wraz z lampa ( jesli by wypalilo
    Zastanawiam sie teraz na lapma czy C 430EX II czy 580 EX II http://www.bhphotovideo.com/c/search...tialSearch=yes Cenowo jest duza roznica i nie wiem czy moc 580 bedzie mi potrzebna do pomieszczen prawde mowiac

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Dobra stałka nie jest zła i też może sie przydać, ale lampa zewnętrzna to nie kukułka, że musisz walić po oczach. W pomieszczeniach to tylko odbijać światło. Chociaż nie zawsze to takie proste, bo z tymi ścianami i sufitami różnie bywa.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Za pytania "jaki obiektyw" powinno być od razu krzesło elektryczne. Kolego, odpowiedzi na Twoje pytanie na tym forum jest mnóstwo, zechciej poszukać i poczytać. Obiektyw musi być jasny, najjaśniejszy na jaki Cię stać, a jaka ogniskowa to już sam sobie musisz odpowiedzieć.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Możesz się jeszcze zastanowić nad Sigmą 30 f 1.4 - standardowa ogniskowa. Problemmem może być tutaj powtarzalność tych obiektywów, więc trzeba dobierać pod body. A jak już trafisz w egzemplarz, to jakość optyczna jest IMO lepsza od 28 1.8 no i masz f1.4. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ISO 400, f4 to stanowczo za malo. ISO 3200 i jak najwiekszy otwor mozliwy. Tutaj masz do wyboru: 28/1.8, 35/2.0 (nieco ciemniej), Sigma 30/1.4 no i L'ki, 24/1.4, 35, 1.4

Langdon
    Guest

Domyślnie

Parteq - dziekuej slicznie za wyczerpujaca odpowiedz i zlikwidowanie 17-50 z listy ( bo z lampa mysle ze 18-55 bedzie dobrze smigala ) tez zdecydowalem sie na lampe 430.

Pank - super tylko, ze staram sie, od 5 dni chodze po necie w odpowiedzi na te pytanie i co chwila rodza sie nowe pomysly. Teraz zastanawiam sie nad C 28, C 50, Sigma 10-22.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Langdon Zobacz posta
    [...]Teraz zastanawiam sie nad C 28, C 50, Sigma 10-22.
    I bardzo dobrze, stalki to bardzo dobry kierunek, naucza Cie inaczej myslec o kadrze, a dodatkowo jakoscia i jasnoscia zdecydowanie Cie zaskocza. Lampa zew koniecznie - tez bedziesz bardzo pozytywnie rozczarowany

Minus stalek - albo drugie body, albo zmiana w trakcie pracy i pogodzenie ze czasem cos mozesz stracic - mam na mysli ujecie. Czasem jednak na jednym szkle mozna zrobic cala impreze - zalezy od imprezy oczywiscie. Pamietaj ze na cropie 28mm Canona to bedzie okolo 45mm - to nie jest szeroko, wrecz przeciwnie. Kit w polaczeniu z lampa da Ci b.dobre rezultaty - nie pozbywaj sie go. Szerokosc zawsze sie przydaje.

Langdon
    Guest

Domyślnie

A teraz mam takie pytanko. Czemu jest taka cholerna roznica cenowa miedzy Canonem 10-22 a Sigma 10-20 ? Tego nie moge zrozumiec bo z tego co widze sa sobie rowne a Canon 2x drozszy. Chyba, ze czegos nie widze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów