Jaki wybrac obiektyw do Canon 40D? Na dzien dzisiejszy mam 18-55 i 85.
Zdjecia jakie chce robic beda przewaznie w pomieszczeniach czasami w polmroku, na imprezach w restauracjach, mieszkaniach, po prostu rozne imprezy, swieta w pomieszczeniach. Focenie najlepiej bez lampy bo wyrzuciliby mnie chyba na kopach jakbym podczas swiat, imprezy walil lampa.
Bylem niedawno na mojej pierwszej imprezie " baby shower " ( impreza dla kobiet kilka tyg przed narodzinami czlowieczka ). Przy sobie mialem swoj zestaw. Niestety w restauracji byl polmrok i 18-55 zawali cala sprawe. Z ponad 300 zdjec zrobilo sie ~100 robione tez 85ka. Przyklad zdjecia http://wyslijto.pl/files/download/3w6wuxbpcs Najgorsze jest to ,ze na wyswietlaczu kompletnie tego niewidac.
Natomaist gdy robilem zdjecia kobiety w ciazy ( w dobzre oswietlonym pokoju ) to zdjecia wyszly profesjonalnie
Szukam i czytam o tych wszystkich obiektywach od 3 czy 4 dni i zdecydowac sie nie moge bo najgorsze jest to ,ze jak znajde przykladowe zdjecia obiektywu to sa zawsze gdzies w plenerze.
Do tej pory wytypowalem Tamrona 28-75 i Tamron 17-55. Tylko boje sie ze Tamron moze byc jeszcze za ciemny.
Chce przeznaczyc na to nie wiecej niz $400 ale jesli bedzie jakis bardzo dobry przedstawiciel imprez w pomieszczeniu jak 85 dla portretow to moze zainwestuje w nieco drozszy.
Mile widziane przykladowe zdjecia w pomieszczeniu z ludzmi ( twarze moga byc wyciete w paint'cie nawet ) Chodzi mi o to zebym zobaczyl jak daleko trzeba stac zeby objac ~3. Jak 18-55 moglem kucac prawie pod nogami a i tak zmiescilem 6 osob w kadrze.