"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Core 2 Quad 9550 + 4GB ramu, grafika zintegrowana - i zapieprza.
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Co tu porównywać jest lepszyAle czy jest sens wydawania pieniędzy na upgrade z CS4 do 5 dla kilku wspomnianych wcześniej nowych narzędzi to już trzeba sprawę przemyśleć. Camera RAW 6 teraz swoimi możliwościami bardzo zbliżony jest do LR 2.7. O ile kiedyś LR znacząco przewyższał to co oferował np CR w CS2 to teraz posiadanie tych dwóch programów mija się z celem.
- mini bridge
- ulepszone lens correction - dla mnie bardzo ważne, bo focę głównie architekturę
- hdr pro
- antialiasing podczas dowolnego powiększenia kadru
- ulepszoany ACR
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Osobiscie uwazam, ze CS5 powinien byc patchem do CS4, a nie osobna wersja.. Jest tam kilka malych i milych zmian, ale absolutnie nie wartych upgrade'u. Dobre zmiany to:
1. Poprawiona wydajnosc wielu operacji
2. Ulepszony system malowania, realistyczne pedzle, mieszanie farb, duzo lepsza wspolpraca z tabletami - bardzo wazne dla tych, ktorzy zajmuja sie zaawansowanym retuszem.
3. Idiotyczny Content Aware Healing Brush, ktory mozna sobie.. ale jest swietny do usuwania pojedynczych wlosow ktore ida przez twarz.
4. Jeszcze kilka drobiazgow.
Reszta - bez znaczacych zmian.. CameraRaw nie oceniam, bo nie uzywam. Wydawania pieniedzy na upgrade nie polecam.
Adobe nie miało czasu wprowadzić zbyt wielu rewolucyjnych patentów do PS-a, bo przez pieprzone Apple byli cholernie zajęci tytanicznym zadaniem przepisywania kodu aplikacji z Cocoa na 64-o bitowy API Carbon.
Jest już dostępny ACR 6.1 RC z możliwością stosowania profili korekcyjnych:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Camera_Raw_6.1
To ja mam takie pytanie - czy kupiony w Polsce CS5 upgrade (wersja angielska) upgraduje wersję angielską CS4 kupioną w US ?