Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819
Pokaż wyniki od 181 do 184 z 184

Wątek: Photoshop CS5

Domyślnie

Dziękuję. Pomogło! :-)

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dane do korekty dystorsji mojego obiektywu (Canon 17 - 85 IS USM) są inne, niż w przypadku DPP. DPP lepiej koryguje dystorsję, niż ACR, tak jakby Canon nie współpracował z Adobe, lub Adobe inaczej zaimplementowała dane od Canona. Możliwe to to?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cohen Zobacz posta
    DPP lepiej koryguje dystorsję, niż ACR, tak jakby Canon nie współpracował z Adobe, lub Adobe inaczej zaimplementowała dane od Canona. Możliwe to to?
    Spójrz na to od strony biznesowej - jaki cel miałby Canon w udostępnianiu swoich wewnętrznych (najpewniej tajnych) danych produkcyjnych na temat szkieł za darmo?
    Jaki cel miałoby Adobe by za takie dane płacić?
    DPP bazuje na ścisłych, dokładnych danych produkcyjnych. Adobe potestowało i algorytmy wg testów układa nieco zgadując. Mnie wcale to nie dziwi.
    Równie dobrze możesz zapytać czemu DPP w większości przypadków daje nieco ładniejsze kolorki niż ACR, bo ACR żeby otrzymać porównywalną kolorystykę trzeba dokładnie sobie 'sprofilować' pod dany aparat.

Domyślnie

Masz rację. Założyłem, że skoro Adobe umieściło w swym produkcie dane korekcyjne, to musiało je mieć jak najbardziej poprawne; Sigma i Tamron współpracowali z Adobe. A tak nie do końca jest. W przypadku obiektywu 17 - 85, ACR poprawia, tak jakby, tylko lewą stronę zdjęcia. Jeśli po prawej stronie są krzywe linie budynku, to nic z nimi nie robi. Wyczaiłem, że bardziej pasuje mi profil obiektywu 18 - 55 i ten właśnie używam. ;-)

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie Odp: Photoshop CS5

Sprzedawał może ktoś Photoshpa CS5, jak to z tym przenoszeniem licencji, ile trwa. Jeśli sprzedaż na odległość, jak to zorganizować, żeby kupujący i sprzedający mieli pewność że nikt nie zostanie pokrzywdzony

Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819

Uprawnienia umieszczania postów