Jak już wspomniano pojawiła się jeszcze nowsza wersja hacka
http://chdk.setepontos.com/index.php....0;attach=3695
Tylko nie zapomnijcie oprócz AUTOEXEC.BIN skopiować na kartę katalogu config i pliku cfn.txt
spróbuję może wyjaśnić ten plik na podstawie instrukcji od 20d:
0301100
Description of the above setting
=================================
- Byte 1, CF7 Flash
0: On
1: Off
//Przydatna funkcja jak mamy zewnętrzną lampę i jest ciemno jak nie powiem jak i gdzie i co gorsza nie wolno błyskać lampą -wyłącza błysk lampy błyskowej (tej zewnętrznej jak i tej wbudowanej w aparat) jednocześnie zostawiając działające wspomaganie AF czyli te czerwone diody
- Byte 2, CF9 Bracket sequence/Auto cancel
0: 0,-,+ (enabled)
1: 0,-,+ (disabled)
2: -,0,+ (enabled)
3: -,0,+ (disabled)
// dodatkowe ustawienia do AEB i pytanie czy najpierw zrobić doświetlone czy niedoświetlone, a może prawidłowo naświetlone zdjęcie...
- Byte 3, CF10 SuperImposed Display
0: On
1: Off
//Umożliwia włączenie lub wyłączenie podświetlenia punktów AF w wizjerze (ja nie znalazłem dla tego zastosowania, lubię widzieć gdzie ostrzę)
- Byte 4, CF11 Menu Position
0: Previous (top if powered down) menu
1: Previous menu
2: Top menu
//Menu - jak np naciśniemy spust migawki lub wyłączymy aparat i wyjdziemy z menu gdzie coś ustawialiśmy to funkcja ustawi nam co się wyświetli jak naciśniemy menu
- Byte 5, CF16 Safety Shift
0: Off
1: On
// Funkcja pomysłowa lecz niedopracowana, jak jest zbyt ciemno to automatycznie wydłuża nam czas naświetlania (niestety potrafi wydłużyć go aż do 30s) żebyśmy dobrze naświetlili zdjęcie
- Byte 6, CF17 Lens AF stop button function (Not tested)
0: AF stop
1: AF start
2: AE lock while metering
3: AF point: M->Auto/Auto->ctr.
4: ONE SHOT <-> AI SERVO
5: IS start
// Nie posiadam aż tak wypasionego obiektywu z przyciskiem od af. Nie testowane. Działanie właśnie tego przycisku od AF na obiektywie.
-Byte 7, CF 18 Add original decision data
0: Off
1: On
// funkcja idealna dla wielkich redakcji, wszelkich towarzystw ubezpieczeniowych, organów ścigania, jury wpp (np żeby na zdjęciu nie było więcej gołębi na dachu niż w rzeczywistości) zapisuje dane umożliwiające stwierdzenie oryginalności zdjęcia za pomocą oprogramowania DVK-E2/OSK-E3 i stwierdzenie czy było ono modyfikowane
Nie wiem jak Wy, ale ja teraz czekam tylko na możliwość zapisu RAW+S jpg