Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 169

Wątek: ISO 3200 hack firmware dla 350D/Rebel XT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Większego! Pod bluzkę damy radę zaglądnąć? (żartuję)
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Julia wyglada na silną kobiete, wolalbym nie zaczynac ;-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    leń jesteś i tyle ;-) jeśli polegasz na odszumianiu w DPP to powodzenia, odszumianie w każdej wywoływarce RAWów to porazka na całego
    Leń jestem to jedno (trafiłeś), drugie nie mam czasu na doktoryzowanie się z obróbki, programów . Trzecie ja miałem na myśli zdjęcia z koncertów przy bardzo kiepskim świetle, często niedoświetlone z dużą ilością cieni i robione przy kolorowym świetle. W takich warunkach mój 350D się kompletnie nie sprawdza (pomijam AF ).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-12-2009 o 11:28
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

7D ostro szumi w cieniach juz przy ISO 100 to az nie chce sobie wyobrazac co musi sie dziac przy 3200 :-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

7D ostro szumi w cieniach juz przy ISO 100 to az nie chce sobie wyobrazac co musi sie dziac przy 3200 :-)
    Nie wiem jak jest na iso 3200 na iso 6400 jest bardzo dobrze.

BTW: ja żadnych szumów na iso 200 (przy takim robiłem) nie zauważyłem.

BTW: to nie wątek o 7D więc może nie ciągnijmy tego offtopa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

jeśli polegasz na odszumianiu w DPP to powodzenia, odszumianie w każdej wywoływarce RAWów to porazka na całego
    Dobrze. To zdradź, jak możesz co użyłeś.

Andrzej

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Dobrym podsumowaniem powyższej dyskusji byłoby stwierdzenie, że 350D z zastosowanymi hackami to naprawdę dobry aparat jak na swoje czasy (nawet mimo AF). Szkoda, że Canon go obciął, aczkolwiek rozumiem ich podejście marketingowe. Zastanawiam się tylko czy 20D/30D mają też tak duży potencjał ukryty w sobie...
    Pozdrawiam

Domyślnie

Kolekcjoner W połączeniu w niezbyt-nawet-wypasionymi obiektywami (ale już typu
    Tamron 28-75 f/2.8 ) w kolorowych szybko zmieniających się światłach, cieniach i innych wkurzających szczegółach takich jak stan zamroczenia czy też 2 utwory na zrobienie zdjęć byłem w stanie zrobić tym aparatem dobre zdjęcia. Zdjęcia które bez obróbki są dobre, a po drobnym podkręceniu podstawowych parametrów takich jak saturacja, kontrast, konwersji AdobeRGB > sRGB i przycięciu w PS niektórych ponoć nawet powalają...

Wystarczy chcieć (i nauczyć się przewidywać co robią muzycy i oświetleniowcy)
    - nie wierzy? zobaczy:
    http://ciechanowski.org/galeria
    http://patryk84.digart.pl
    (bądźcie wyrozumiali, dopiero się uczę fotografować :P )

Owszem, układ AF w 350d nie jest co prawda produktem z górnej półki (tak jak i cały ten aparat), ale dotychczas 2 razy mi sprzęt "nie wystarczał" -jedno to "zero światła" a drugie to jak sz.p Staszewski miotał się po scenie tak, że miałem problemy z utrzymaniem go w kadrze

Teraz, po dodaniu hacków, muszę stwierdzić, iż
    350D z zastosowanymi hackami to naprawdę dobry aparat - szkoda tylko, że hacki pojawiły się przynajmniej o 2 lata za późno...

ps. Co do odszumiania to są różne programy - ja jednak polecę znaleziony kiedyś na jednym ze szkolnych komputerów plugin zwany NoiseNinja
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 18-12-2009 o 22:24
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Wystarczy chcieć (i nauczyć się przewidywać co robią muzycy i oświetleniowcy)
    Wiesz może jednak powstrzymaj się od takich komentarzy . Robię zdjęcia z koncertów wiele lat, były na kilku wystawach, były też publikowane etc. Przy tym z racji tego co robię zawodowo zajmuję się oświetleniem scenicznym więc delikatnie mówiąc temat nie jest mi obcy 8).

To tyle tytułem wyjaśnienia i może nie ciągnijmy już tego tematu, bo to nie ma sensu z jednego prostego powodu. Jak ktoś ma choć trochę doświadczenia to sam doskonale potrafi ocenić co dla niego jest akceptowalne :-D.

Pomijam już zupełnie fakt, że żaden firmware nie zmieni w 350-tce ciemnego tunelowego wizjera, kiepskiego AF-a, nie dołoży dżojstika (bez tego wybór punktów AF to dla mnie koszmar) itd. I oczywiście można dalej udowadniać, że ziemia czasem kręci się w drugą stronę i że "wystarczy chcieć" ale po co się męczyć jak można kupić (w tej chwili już za grosze) 30D w którym większość opisanych problemów po prostu nie występuje.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-12-2009 o 12:55
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Myślę, że ta dyskusja zaczyna zmierzać w nieco złą stronę. Też robię czasem zdjęcia koncertowe, choć może bez zbytniej ilości kolorowych reflektorów i 350d daj radę. Mam do dyspozycji służbowe 40D, ale z racji przyzwyczajenia wolę używać moją canonierkę. Obsługa aparatu jest rzeczą wyćwiczalną i nie powinna być argumentem w takiej dyskusji. Mnie szybka obsługa 40-tki sprawia trochę kłopotu, więc powinienem pozwać na ubitą ziemię każdego, kto ośmieli się twierdzić, że jest wygodniejsza od 350d. Każdy robi tym co lubi, a lubi to co ma. Nie stać mnie na 40D, więc staram się robić najlepiej jak umiem tym, na co mnie stać, a punkty AF w tym sprzęcie bardzo łatwo wybrać pokrętłem przy spuście, nie odrywając aparatu od oka. Zawodowo zajmuję się nagłaśnianiem i oświetlaniem małych form teatralnych i kameralnych koncertów jakby co.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 19-12-2009 o 13:38
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów