Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 169

Wątek: ISO 3200 hack firmware dla 350D/Rebel XT

Dopiero zaczyna Awatar bugster44

Domyślnie

moim zdaniem (widząc pozałączonych obrazkach) to emulowane, wręcz "na chama" wymuszane ISO3200 jest beznadziejne. mam 350-tke juz jakis czas, ucze sie fotografowania dopiero ale takie szumy to tragedia. pozostanę przy statywie i dluższych czasach naświetlania.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bugster44 Zobacz posta
    moim zdaniem (widząc pozałączonych obrazkach) to emulowane, wręcz "na chama" wymuszane ISO3200 jest beznadziejne. mam 350-tke juz jakis czas, ucze sie fotografowania dopiero ale takie szumy to tragedia. pozostanę przy statywie i dluższych czasach naświetlania.
    te ISO 3200 z 350D szumi tak samo jak z ISO 3200 w 7D, tylko ze odszumiania nie ma, jak odszumisz to umiejetnie na kompie efekty beda swietne
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bugster44 Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego, co i jak fotografujesz. Są w tym wątku przykładowe zdjęcia, którym moim zdaniem nic nie brakuje, ale są i takie, których przydatność jest faktycznie znikoma. Jednak nie generalizowałbym i nie dramatyzował, a DPP potrafi nieraz zdziałać cuda.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    te ISO 3200 z 350D szumi tak samo jak z ISO 3200 w 7D, tylko ze odszumiania nie ma, jak odszumisz to umiejetnie na kompie efekty beda swietne
    Ty masz jakieś wyjątkowe to 350D . Mojego z 7D to nie ma co porównywać. Jak zmniejszę rozdzielczość z 7D do ok. 8MPx (z iso 6400 - tylko takie mi zostały na kompie) to nie ma IMO porównania. Przy tym tych placków z 350D jest mi się dużo trudniej pozbyć niż drobnego szumu z 7D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ty masz jakieś wyjątkowe to 350D . Mojego z 7D to nie ma co porównywać. Jak zmniejszę rozdzielczość z 7D do ok. 8MPx (z iso 6400 - tylko takie mi zostały na kompie) to nie ma IMO porównania. Przy tym tych placków z 350D jest mi się dużo trudniej pozbyć niż drobnego szumu z 7D.
    tak, tak, moze i szum z tych zdjec z 7D usuniesz ale detalu to juz tam w ogole nie ma

inna sprawa ze najlepsze efekty uzyska sie fotografujac 350D na iso 1600 i niedoswietlac, czy to na 3200 czy 6400 i na kompie wyciagac, smiem twierdzic ze w taki sposob uzyskam lepsza jakosc zdjec niz z 7D - nawet po resample do 8 Mpix
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna Awatar bugster44

Domyślnie

rzecz gustu. nie wiem jak jest w innych modelach, wiem ze ISO1600 w 350-tce wystarcza w zupelnosci na moje potrzeby. racja dpp swietnie daje sobie rade, ale jak ktos juz napisal, detali nie przywroci... kazde odszumianie wiąże sie z proporcjonalna utrata jakosci.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tak, tak, moze i szum z tych zdjec z 7D usuniesz ale detalu to juz tam w ogole nie ma

inna sprawa ze najlepsze efekty uzyska sie fotografujac 350D na iso 1600 i niedoswietlac, czy to na 3200 czy 6400 i na kompie wyciagac, smiem twierdzic ze w taki sposob uzyskam lepsza jakosc zdjec niz z 7D - nawet po resample do 8 Mpix
    Nie wiem ja tam detal nadal widziałem ale nie uważam się za eksperta w obróbce. Dlatego takie zabawy mnie w sumie nie rajcują. Efekt który uzyskuję z iso 3200 czy iso 1600 z 350-tki mnie nie zadowala zupełnie. Dla mnie te czułości w tym aparacie na koncertach były praktycznie nieużywalne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem ja tam detal nadal widziałem ale nie uważam się za eksperta w obróbce. Dlatego takie zabawy mnie w sumie nie rajcują. Efekt który uzyskuję z iso 3200 czy iso 1600 z 350-tki mnie nie zadowala zupełnie. Dla mnie te czułości w tym aparacie na koncertach były praktycznie nieużywalne.
    leń jesteś i tyle ;-) jeśli polegasz na odszumianiu w DPP to powodzenia, odszumianie w każdej wywoływarce RAWów to porazka na całego

wykorzystalem zdjecie kolegi i tak wygląda ISO 3200 w 350D po odszumieniu:
    http://img130.imageshack.us/img130/1971/img5320h2.jpg
    jak pisałem efekty były by lepsze z ISO 1600 + 1EV

a tak wygląda miniaturka, czyli zdjecie do neta:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Co to za sztuka usunąć szum z całego zdjęcia. Problem się pojawia jak robimy sporego cropa.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Co to za sztuka usunąć szum z całego zdjęcia. Problem się pojawia jak robimy sporego cropa.
    takiego?

Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów