Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Err05 [EOS300D]

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Err05 [EOS300D]

Tak na wypadek jakby sie to komus wydarzylo:
    Jezeli po podniesieniu wbudowanej lampy pokazuje sie blad 05 (Err05 na wyswietlaczu), a aparat przestaje pracowac, oznacza to jedna z dwoch przyczyn:
    • - cos zablokowalo podniesienie sie lampy (np. nos :wink: ) - to podaje instrukcja
    • - na skutek zabrudzenia (?) zacial sie ktorys z czujnikow podniesienia lampy - to juz dodaje z wlasniego doswiadczenia

Czujniki w postaci dwoch czarnych krotkich szpilek znajduja sie w korpusie aparatu pod pokrywka lampy (po obu stronach lampy).
    Jezeli nie wysunie sie chociaz jeden z nich, aparat traktuje to tak, jak zablokowanie sie lampy (choc de facto tak nie jest). Problem polega na tym, ze w przypadku zabrudzenia wylaczenie i ponowne wlaczenie (porada z manuala) nic nie da - bo czujnik dalej nie bedzie sie wysuwal.
    Pomoze natomiast proste narzedzie mechaniczne (nie, nie mlotek ) - srubokret. Przy pomocy plaskiego malego srubokreta powinno sie dosc latwo namowic sensorek do wspolpracy.

Mam nadzieje ze przyda sie komus rada - mi zajelo caly wieczor nim znalazlem przyczyne a juz chcialem wgrywac orginalnego softa i oddawac aparat do serwisu
    A propos - czy w 10D tez jest to (czujniki) tak rozwiazane?
    EOS 500N, EOS 350D
    CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie Re: Err05 [EOS300D]

Cytat Zamieszczone przez meteor
    Tak na wypadek jakby sie to komus wydarzylo:
    Jezeli po podniesieniu wbudowanej lampy pokazuje sie blad 05 (Err05 na wyswietlaczu), a aparat przestaje pracowac, oznacza to jedna z dwoch przyczyn:
    • - cos zablokowalo podniesienie sie lampy (np. nos :wink: ) - to podaje instrukcja
    • - na skutek zabrudzenia (?) zacial sie ktorys z czujnikow podniesienia lampy - to juz dodaje z wlasniego doswiadczenia
    Też tak miałem u siebie , lampę zablokowałem przypadkowo daszkiem czapki
    Po restarcie aparatu wszystko OK.

farbizia_faber
    Guest

Smile podziekowanie

dzieki wielkie, tez chciałam już pisać do servisu- a tu przeczysciłam styki i już wszysko gra. A takie pytanko jeszcze. Czy te małe czarne styki są różnej wielkości w 300 D bo u mnie nie są.. nie wiem czy sie złamały czy jak?? POZDRAWIAM dzięki

Uzależniony

Domyślnie

ja dzis mialem Err01 na wyswietlaczu i zamiast podanej normalnej przeslony bylo 00 - co to moglo byc ? stalo sie tak po zmianie 50 na 70-200
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pewnie styki w bagnecie nie kontaktują.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Pewnie styki w bagnecie nie kontaktują.
    Myślisz o tych na zewnątrz, czy są jakieś których nie widać ?

Dopiero zaczyna Awatar kchmielu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Myślisz o tych na zewnątrz, czy są jakieś których nie widać ?
    Tomasz Golinski ma na myśli te styki poniżej lustra i te na bagnecie obiektywu

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kchmielu Zobacz posta
    Tomasz Golinski ma na myśli te styki poniżej lustra i te na bagnecie obiektywu
    Gdyby było coś z tymi z korpusu, to wszystkie obiektywy by alarmowały.

ignisdei
    Guest

Domyślnie

Witajcie, temat zacząłem drążyć nie prawidłowo więc teraz pisze w właściwym miejscu!

Otóż mam ten przebrzydły Err05 w 350D. Lampa się nie otwiera przyciskiem, gdy otworze ręcznie i poruszam zaczepem, lampa się jakby naprawia, potem po 1-2 stuknięciach się otwiera, czasem od razu. Wczoraj myślałem że problem mam z głowy tymczasem: jednak przyszedłem dziś z pracy i znów nie chciała się otworzyć..
    Ja naprawdę przestudiowałem to co jest napisane wyżej, i co tyczy się pewnie 300D.
    Zgaduje bo tu jest tylko jedna czarna igła pod lustrem i chyba chodzi o to?

Niczego innego tam nie widzę. Sprzedawca daje możliwość wymiany względnie naprawy. Ale ja chciałbym coś na gorąco zaradzić. Odsyłanie to zawsze dodatkowe koszty i zwłoka.

Proszę pomóżcie!

Domyślnie

Mam ten sam problem chyba bez serwisu się nie obejdzie

ignisdei udało ci się coś zaradzić samemu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów