Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: error O1 zla komunikacja miedzy aparatem a obiektywem

kina22
    Guest

Domyślnie error O1 zla komunikacja miedzy aparatem a obiektywem

Witam,od tygodnia jestem posiadaczka -amatorka Nowego Canon eos rebel xs, wszystko bylo ok,robil zdjecia,az do dzisiaj. Wlaczam i robie fotke,a tu mi wyskakuje :error 01 czyli,ze komunikacja miedzy obiektywem a aparatem jest zla.probowalam wyciagnac i wlozyc baterie tak jak pisze w instrukcji i nic nie pomoglo.zalozylam inny obiektyw i problem ten sam.A jak zalozylam moj obiektyw na inny aparat to robil zdjecia i nie bylo problemu. Sam aparat bez obiektywu tak jakby tez robil zdjecia...wiec w czym jest problem? z gory dziekuje za odpowiedz i jakies sugestie.

Dopiero zaczyna Awatar 4rtur4

Domyślnie

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to przeczyszczenie styków (pinów) w aparacie w miejscu gdzie zakręcasz bagnet obiektywu. Może jakiś paproch tam się dostał i zatyka łącze.
    Mialem kiedyś ten sam problem, ale winę ponosił obiektyw w którym pękła tasiemka sygnałowa. Twoje testy mówią, że obiektywy masz w porządku, jeśli czyszczenie nie pomoże to gwarancja Cię ratuje.Zwracaj sprzęt bez zastanowienia.
    Body kupiłaś w Polsce?
    5D [C BG-E4], 40D, 35 1.4L, 17-40L, C28-135, C85 1.8 , C-świecidełka i garść szpargałów...

Domyślnie

druga opcja jest taka ze przymykasz obiektyw tzn ustawiasz wyżsża przesłonę a obiektyw ma uszkodzona ją to będzie ten sam bład (w innym body moze robił zdjęcia z max otwarta wtedy tego blędu nie ma)
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uprawnienia umieszczania postów