Jak masz z nim jakiś kontakt to poproś żeby napisał jak robił panoramę. Ile zdjęć na 1-go HDR'a, z jakim skokiem? Składał HDR przed sklejeniem panoramy czy po?
Jak masz z nim jakiś kontakt to poproś żeby napisał jak robił panoramę. Ile zdjęć na 1-go HDR'a, z jakim skokiem? Składał HDR przed sklejeniem panoramy czy po?
Otrzymałem odpowiedź od Zorana.
Zoran wykonuje zdjęcia Nikonem D300 + Nikkor 10.5mm 2,8 Fisheye. Na zwykłą panoramę przypada 6 zdjęć poziomych + 1 zdjęcie góry + 3 zdjęcia dołu. W przypadku panoram HDR dla każdego kadru wykonuje 5 zdjęć w bracketingu, czyli łącznie wykonuje 50 zdjęć. Poszczególne zdjęcia HDR łączy w programie SNS-HDR przed złożeniem panoramy.
a nie wiesz czym skleja panoramy?
aha - i czy SNS dopasowuje automatycznie obrazy przy serii 3 zdjęć z braketingiem zrobionych z ręki?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Tego nie wiem ale obstawiam PTGui. Poleca takie video (8 części).
Tak.
Panorama taka sobie. Wolno działa, kierunek ruchu myszką vs to, co zmienia się na ekranie nie jest intuicyjny (zamienione ze sobą góra-dół oraz prawo-lewo), przepalone okna (to w końcu ma być HDR, tak?), kiepska ostrość przy zbliżeniach (to znaczy - brak ostrości). Na plus kolory.
U mnie działa wolno. Stwierdzam fakt :-) Mam Ci nagrać video, jak animacja jest poklatkowa?
Odnośnie nawyków, to raczej nie. Kiedy łapię za obraz i przesuwam myszkę w prawo, chcę żeby mi się ta część przesunęła właśnie w prawo (i co za tym idzie chcę zobaczyć wtedy lewą część zdjęcia), tutaj jest na odwrót :-)
Odnośnie krajobrazu za oknem, to jeszzce nie widziałem zdjęcia HDR, które ma przepalone fragmenty, bez względu na to, czy to jest krajobraz za oknem, czy nie. No, ale w końcu to Ty tutaj jesteś guru od HDR, nie ja (nie napisałem takiego fajnego programu, który - btw - kupiłem i używam) :-)
Odnośnie ostrości, to wystarczy zamieścić zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, po przybliżeniu nadal trzymają ostrość (oczywiście do odpowiedniego momentu, ale nie ot mi tu chodzi - lekkie przybliżenie i już kaszanka).
Oczywiście powyższe mają się nijak do HDR (oprócz okien), ale skoro zamieszczasz link do panoramy, to pozwoliłem sobie wyrazić moje wrażenia z obcowania z nią.
Ok, ale to przecież nie jest wina panoramy a systemu który ją wyświetla.
Tutaj mamy do czynienia z nawigacją 3D a w tej dawno przyjęto takie właśnie założenia. Ruchy myszki odpowiadają za ruchy głowy.
To wcale nie jest taka zła praktyka, szczególnie w przypadku, gdy obraz w światłach jest nieistotny w prezentowanym obrazie. Bezwzględne unikanie przepaleń wymusza zwiększenie stopnia kompresji dynamiki a to negatywnie wpływa na jakość obrazu.
Pomyśl sobie, że nie ma opcji przybliżenia i nie będziesz miał problemów z ostrością. Klasycznych zdjęć zamieszczonych w sieci też się przecież nie powiększa.
OK, nie będę dalej polemizować, bo część z tych rzeczy to kwestie gustu, na które się nie polemizuje i nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie :-)