Zainstaluj w systemie Microsoft .NET Framework 3.0
Zainstaluj w systemie Microsoft .NET Framework 3.0
Witam
Czy program działa pod Vista?
Zainstalowałem bezpłatną wersję do testów,ale niestety brak efektów:
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://img137.imageshack.us/f/beznazwy1re.jpg/
nie wiem czemu zdjęcie sie nie wczytało:/
Ostatnio edytowane przez spr ; 17-09-2010 o 18:48 Powód: Automerged Doublepost
Zdaje sie ze program nie jest kompatybilny z lightroomem. Jako zewnetrzyny edytor tylko sie uruchamia natomiast nie otwiera zdjec. Czy da si eto poprawic?
Zakupiłem wersję Home. Musze przynzać, że jestem bardzo zadowolony. Program działa dość szybko (piszę dośc, bo wczytanie np. 3 RAWów z 22MP matrycy trochę trwa), już na początek dobiera parametry tak, że uzyskuję świetne efekty. Przeciągnięcie paru suwaczków ustawia wszystko tak, jak chcę. Super! Do tego miła niespodzinaka - podgląd zdjęcia w wybranym profilu ICC - bajer!
To, co według mnie wymaga poprawienia, to na pewno jest ilość generowanych szumów. Muszę przyznać, że jest to naprawdę zmora. Generowanie np. krajobrazu daje bardzo potargane powierzchnie z przejściami gradientowymi, co jest szczególnie widoczne np. na niebie, wodzie. Póki co, wspomagam się tym, że importuje wygenerowanego TIFFa do LR (3.0) i usuwam szumy, co jest pewnym półśrodkiem (Lightroomowi chyba łatwiej usunąć szum bezpośrednio z RAWa niż nawet z bezstratnego TIFFa? - ale może się mylę :-) ). W każdym razie, suwaczki od usuwania szukmów w LR trzeba dość mocno przesunąć, żeby wygładził brzydkie chropowatości, co z kolei niestety bardzo "plastikuje" zdjęcie. Oczywiście można odszumić tylko np. niebo, albo wodę i na warstwach wkleić w PS, ale jak rozumiem - program ma z założenia maksymalnie uprościć obsługę, dlatego proponowałbym w wersji np. 2.0 dorobić dobrą redukcję szumów i dodać suwak, który reguluje efekt. Pebal - myślałeś może coś nad tym?
W wersji 1.3 dojdzie nowy parametr, odpowiedzialny za podbicie mikrodetali. W wersji 1.2 podbicie mikrodetali jest zależne od parametrów kontrastu średniego i detali świateł. W nowej wersji parametry kontrastu średniego i detali świateł nie będą już podbijały mikrodetali, te będzie można kontrolować nowym, niezależnym parametrem. Nowy parametr został także wyposażony w pole krzywej, które podobnie jak np. pole krzywej parametru jasności, będzie pozwalać na kontrolę siły parametru dla poszczególnych kolorów. Będzie np. możliwe zwiększenie mikrodetali w obszarze chmur a zachowanie go na minimalnym poziomie w obszarze koloru niebieskiego.
Pebal, powiedz proszę dlaczego czasami podczas łączenia poszczególnych fotografii, program generuje malutkie białe punkty? Czasami są drobne (1 piksel + niewielki blur dookoła), czasami większe. Oczywiście bardzo prosto można się tego pozbyć, ale likwidowanie kilkunastu, kilkudziesięciu punktów na kozdej focie jest męczące. NIe widać tego po pomniejszeniu zdjęcia, ale jeżeli spróbujesz wydrukować 1:1 nie jest ciekawie. Poniżej zamieszczam screen z pełnej foty z Canona 5D Mark II po obróbce (3 RAWy potraktowane SNS-HDR Home + lekke wygładzania w LR, jak pisałem wyżej i korekty w PS) oraz crop punktów, o jakich mówię. Na orginalnych zdjęciach tego nie było.
P.S. Z niecierpliwością czekam na wersję 1.3 :-)
I crop:
Sebastian,
musze powiedziec ze podoba mi sie Twoj program coraz bardziej, probowalem go w pierwszych wersjach, teraz zajmujac sie znowu teoria RAWu, szumami,a takze roznymi algorytmami obrobki RAW znowu wrocilem do niego (czesciowo po dobrej recenzji Guillermo Luijka). Po dobrej obrobce i przzygotowaniu RAWow (bynajmniej nie ACR ani innymi popularnymi programami) mozna Twoim SNSem uzyskac fajne efekty.
Gratuluje programu.