Udostępniłem wersję 0.9.7.4 programu.
1. Dodałem wsparcie dla formatu Radiance HDR (*.hdr).
2. Poprawiłem generowanie obrazów HDR z plików RAW.
Udostępniłem wersję 0.9.7.4 programu.
1. Dodałem wsparcie dla formatu Radiance HDR (*.hdr).
2. Poprawiłem generowanie obrazów HDR z plików RAW.
wywala mi komunikat ze aplikacja nie zostala wlasciwie zainicjowana (0xc0000135) i zeby kliknac OK w celu zakonczenia
edit. okazalo sie ze nie mam Microsoft .NET Framework 2.0, juz dziala![]()
Ostatnio edytowane przez s!wy ; 09-11-2009 o 16:11
pozdrawiam
Udostępniłem wersję 0.9.7.6 programu.
Udało mi się zwiększyć lokalny kontrast, zachowując dotychczasowy poziom szumu.
Udostępniłem wersję 0.9.7.7 programu.
1. Ulepszyłem algorytm mapowania tonów.
2. Zwiększyłem limit wielkości obrazu do 1600px na dłuższym boku.
Udostępniłem wersję 0.9.7.8 programu.
Udało mi się prawie dwukrotnie przyspieszyć algorytm.
Udostępniłem wersje 0.9.7.10 programu.
- Usprawniłem wyrównywanie ekspozycji.
- Zredukowałem efekt halo.
- Zwiększyłem ostrość (a raczej sama się zwiększyła, jeszcze nie wiem dlaczego)
Niestety, pozostał problem dużego poziomu szumów. Po wielu próbach dochodzę do wniosku, że niewiele będzie dało się z tym zrobić.
Wlasnie sprawdzilem ten program. Rezultat jest przyjemny i dosyc naturalny. Denerwuje mnie tylko to, ze tworzenie hdra, z jednego jotpega o rozmiarze 4,26MB trwalo koszmarnie dlugo. Moze daloby sie to w jakis sposob usprawnic?
Wierz mi, że mnie to też denerwuje. Wydajność algorytmu jest zależna od jakości mapowania gradientu. Przyjąłem jakiś kompromis, który wydaje mi się akceptowalny pod względem jakości.
Program z pewnością można by zoptymalizować, wykorzystując choćby rozkazy SSE procesora. To jednak wykracza poza obecny poziom mojej wiedzy.
Pebal, ja juz sie na tym nie znam calkowicie. Raz jeszcze podkresle, ze po ok. 10 min czekania efekt byl bardzo zadowalajacy.
a moze jednak jakies male okienko i tam suwaczek od jakości mapowania gradientu, tzn. gorzej ale szybciej i suniemy az do najlepiej ale najwolniej. Wtedy wstepnie mozna by bylo ocenic wynik i ew. poswiecic kilka minut wiecej azeby uzyskac lepszy rezultat przesuwajac suwak na najlepsza jakosc
pozdrawiam