Udostępniłem wersję 0.9.3 programu.
1. Dodałem wsparcie dla wielu rdzeni procesora.
2. Poprawiłem mapowanie gradientu.
Udostępniłem wersję 0.9.3 programu.
1. Dodałem wsparcie dla wielu rdzeni procesora.
2. Poprawiłem mapowanie gradientu.
Udostępniłem wersję 0.9.5 programu.
1. Dodałem wsparcie dla formatu OpenEXR.
2. Jeszcze bardziej zredukowałem generowanie efektu halo.
Tak wygląda przykładowy obraz EXR, którego zakres tonalny został skompresowany programem SNS-HDR.
Obraz pochodzi ze strony OpenEXR.
czy pliki wyjściowe mogły by być w tej samej rozdzielczości co wejściowe ?
2x EOS R3,
To gdzie i za ile jest dostępna wersja pełna?
2x EOS R3,
Udostępniłem wersję 0.9.6(.3) programu.
1. Usunąłem błąd występujący podczas pracy wielowątkowej.
2. Zredukowałem do minimum generowanie efektu halo.
3. Usprawniłem mapowanie gradientu.
4. Zwiększyłem ostrość generowanych obrazów.
Moim zdaniem wersja 0.9.6 daje najlepszy efekt wynikowy w stosunku do poprzednich wersji. Mam jedno zdjęcie, które "wałkuję" przez wszystkie kolejne odsłony SNS-HDRa.
Wydłużył się natomiast znacząco czas tworzenia obrazu wynikowego. Dla wersji 0.9.5 (obraz 1200x800 px) program mielił przez 40 sekund. Obecnie czas wynosi 120 sekund (w pewnym momencie myślałem, że program się zawiesił).
pozdrawiam , yantar
Niestety, wydajnośc algorytmu jest odwrotnie proporcjonalna do jakości odwzorowania gradientu. Zwiększenie precyzji odwzorowania gradientu, spowodowało dwukrotny spadek wydajności programu.
Kolejny spadek wydajności jest związany z procesem końcowego ostrzenia obrazu. Zastosowałem własny algorytm ostrzenia, który nie generuje efektu halo, ale wymaga znacznej mocy procesora.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że algorytm nie jest jeszcze najlepiej zoptymalizowany. Myśle, że w przyszłości uda się znacząco skrócić czas przetwarzania.