Strona 21 z 32 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 339

Wątek: Sns-hdr

Mieszany widok

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Sebastian,
    musze powiedziec ze podoba mi sie Twoj program coraz bardziej, probowalem go w pierwszych wersjach, teraz zajmujac sie znowu teoria RAWu, szumami,a takze roznymi algorytmami obrobki RAW znowu wrocilem do niego (czesciowo po dobrej recenzji Guillermo Luijka). Po dobrej obrobce i przzygotowaniu RAWow (bynajmniej nie ACR ani innymi popularnymi programami) mozna Twoim SNSem uzyskac fajne efekty.
    Gratuluje programu.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
    Po dobrej obrobce i przzygotowaniu RAWow (bynajmniej nie ACR ani innymi popularnymi programami) mozna Twoim SNSem uzyskac fajne efekty.
    Możesz uchylić rąbka tajemnicy, jakim programem wobec tego wywołujesz RAWy ? Najpopularniejsze powiedzmy 10 programów każdy tutaj wyliczy, czyżby jakiś nowy as w rękawie ?

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

tantal
    oczywiscie wyczuwasz, ze napisalem troche prowokacyjnie aby moze rozruszac dyskusje i wyjsc na forum poza tradycyjne, te same pytania dityczace tych "powiedzmy 10 programow". Ale rzeczywiscie od pewnego czasu uzywam PerfectRaw, caly projekt dokonczenia tego programu zostal niestety wstrzymany (ale dziala wersja beta) - pierwotny paln zakladal aby po obrobce RAW otrzymawac w wywniku tzw Virtual RAW, czyli bezstratny RAW do dalszej obrobki . Ten program w polaczeniu z cala idea przetwarzania DCRAW, w polaczeniu z takimi proramami jak.np ZeroNoise daje ciekawe, inne od tradycyjnych wyniki. Bogata literatura jest w sieci.
    Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
    tantal
    Ale rzeczywiscie od pewnego czasu uzywam PerfectRaw, caly projekt dokonczenia tego programu zostal niestety wstrzymany (ale dziala wersja beta) - pierwotny paln zakladal aby po obrobce RAW otrzymawac w wywniku tzw Virtual RAW, czyli bezstratny RAW do dalszej obrobki
    Pewnie nie uwierzysz, ale właśnie tym programem mi pachniało z Twojego posta Moje doświadczenia zakończyły się na alpha i to wczesnej, późniejsze mi się wykrzaczały. Poza tym trudno (powolnie) pracuje mi się z takimi programami, nie mam ręki do HDR z 3 ekspozycji. Podziwiam Macieja Duczyńskiego (który zaleca od 3 do max 5 fotek) za efekty z takiej procedury. Mnie najbardziej urzekają własne potworki z np.9 ekspozycji, wtedy kończą się problemy z wacianymi chmurami itp. 9 RAWów razy ileś tam z wyprawy i już nie chce mi się do tego siadać bez szybkiego programu umożliwiającego przynajmniej dodanie obrobionych RAW do kolejki i oddanie się na ten czas do innym, bardziej przyziemnym sprawom

Domyślnie

Dostępna jest wersja 1.3.0 programu SNS-HDR Pro/Home.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A czy dostępna jest też w wersji lite?
    Jak na razie z takiej korzystam i niedługo się odezwę o pro ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A czy dostępna jest też w wersji lite?
    Jak na razie z takiej korzystam i niedługo się odezwę o pro ;-)
    Wersja Lite ukaże się jakiś tydzień po wersji Pro. Wprowadziłem dużo zmian do programu i wersji Lite nie zdążyłem jeszcze dopiąć.

Dopiero zaczyna Awatar Skarabeus
    Miasto
    zachodnie rubieże

Domyślnie

Pytanie do Pebal'a.
    W jaki sposób działa Batch? Obrazy w pakiecie mają te same parametry?
    Robiłem 9 zdjęć z brecketing'u po 3 obrazy. Ostatni pakiet "odstaje" od reszty.
    Daję obrazki z PTGui:
    Na pierwszym przed połączeniem jest to lepiej widoczne.
    Na drugim po połączeniu PTGui usuwa łączenia na chmurach ale zdjęcie kolorystycznie odstaje od reszty. Widać to na trawie.
    BTW program głupieje przy Batch jak w katalogu jest plik np. tmp.db
    Photomatix przy Batch pozwala na wybór plików z katalogu np same RAW oraz ręczne usunięcie niechcianych plików. Może wprowadzisz to w następnej wersji?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skarabeus Zobacz posta
    Pytanie do Pebal'a.
    W jaki sposób działa Batch? Obrazy w pakiecie mają te same parametry?
    W przetwarzaniu wsadowym używane są aktualnie ustawione parametry w programie. Parametry są jednakowe dla wszystkich przetwarzanych zdjęć. Najlepiej jest wczytać jedno zdjęcie do programu (cały pakiet), ustawić parametry a następnie wystartować proces przetwarzania wsadowego.

Robiłem 9 zdjęć z brecketing'u po 3 obrazy. Ostatni pakiet "odstaje" od reszty.
    Z tego co widzę, ostatnie zdjęcia mają ustawiony inny balans bieli w aparacie, stąd różnice. Program nie ingeruje w balans bieli. Proponuje wywołać te zdjęcia w wołarce z jednakowo ustawionym balansem bieli i dopiero wywołane zdjęcia przetworzyć w programie.

BTW program głupieje przy Batch jak w katalogu jest plik np. tmp.db
    Photomatix przy Batch pozwala na wybór plików z katalogu np same RAW oraz ręczne usunięcie niechcianych plików. Może wprowadzisz to w następnej wersji?
    W sumie taka opcja mogłaby być przydatna. W chwili obecnej program nie sprawdza jakiego typu pliki są w katalogu i próbuje przetworzyć wszystkie.

Dopiero zaczyna Awatar Skarabeus
    Miasto
    zachodnie rubieże

Domyślnie

Przedtem faktycznie robiłem z plików CR2 z balansem bieli na AUTO.
    Wywołałem więc z BB na 5500ºK i zapisałem jako DNG.
    Wczytałem pierwszą paczkę, ustawiłem tak jak mi odpowiadało i uruchomiłem Batch w katalogu. Niestety bez zmian. Trzecia paczka dalej "odstawała" kolorystycznie.
    Wywołałem więc jeszcze raz RAWy i tym razem zapisałem jako TIFF.
    Wrzuciłem do PTGui, chwila niepewności i... BINGO! Kolory się dopasowały! Wynika z tego że nie należy używać RAWów.
    Czy powtarzalność ustawień można uzyskać tylko w Batch. Przy każdej nowej paczce robionej ręcznie trzeba na nowo ustawiać. Fakt że za Batcha trzeba już zapłacić.
    Jeszcze jedno. Czy program nie mógł by zostawiać danych Exif w pliku wynikowym?

Nie myśl tylko że się czepiam. Program jest rewelacyjny i wg mnie przewyższa Photomatixa. Przymierzam się powoli do niego. Jak wygląda sprawa aktualizacji?

Strona 21 z 32 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów