Pebal, napisz proszę w krótkich zołnierskich słowach jaką przewagę/niedowagę ma Twój program w stosunku do Photomatixa tak, zeby ludzie czytajacy ten wątek a uzywający do tej pory PM wiedzieli od razu czy sie na niego porwać czy nie.
Na stronie projektu link "instrukcje" jest wyszarzony. Nie mam wprawy w posługiwaniu sie programem "z linii poleceń". Jak sobie z tym poradzić, żeby go wypróbbować?
Pozdrawiam.
5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro
czym się rózni wersja home od pro, czy tylko możliwością używania zarobkowo ?
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Masz tak koszmarnie powolny algorytm "tone maping" że nie sądzę aby ktokolwiek kupił od ciebie twoje dzieło w cenie 30euro. Oczekiwanie 15 minut na obróbkę jednego zdjęcia z matrycy 21mpix na dwurdzeniowym procesorze to spora przesada.
Szybko zmieniasz zdanie. Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 26-02-2010 o 12:30
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Polecam zainstalować i porównać samemu. Trudno jest mi pisać o zaletach i wadach, gdyż różne osoby mają różne priorytety.
Na pewno program jest jedną z lepszych wołarek RAW, choć aby móc je masowo obrabiać i nie dostać tzw. kota, trzeba pliki wstępnie skonwertować do formatu pośredniego. Operacja konwersji jest czasochłonna, ale można ją wykonać np. w nocy.
Zainstaluj wersję Pro, ma interfejs graficzny.
Wersji Home nie można używać komercyjnie, nie umożliwia ona zapisywania obrazów w formacie TIFF (to może się zmienić), nie posiada przetwarzania wsadowego. Można ją za to w przeciwieństwie do wersji Pro, instalować na dowolnej ilości komputerów w ramach jednego gospodarstwa domowego.
Nie słyszałem aby ktoś obrazy HDR przygotowywał w krótszym czasie. Tych obrazów się masowo nie obrabia. Jednak mój program ma możliwość masowego przeliczenia obrazów i zapisania ich do formatu pośredniego. Takie obrazy ładują się w programie błyskawicznie. Późniejsza obróbka jest czystą przyjemnością, nie trzeba czekać na odświeżenie obrazu po ruszeniu jakimś suwakiem.
O cenę programu zaś się nie martw, gdyż są tacy, którzy chcą wydać 85 euro za wersję Pro.
Sory, ale chyba masz problemy z oczami.
Oprogramowanie to nie bułki, nie ma co się licytować. Każdy program ma swoje wady i zalety. O tym czy jest wart swojej ceny, decyduje indywidualnie jego użytkownik.
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 26-02-2010 o 16:56
U mnie na laptopie trwa to szybciej..
Hmm.. o ile pamiętam to zaczęliście się mniej więcej w tym samym czasie "chwalić" pracami nad tego rodzaju programem - a właściwie to napadłeś Pebala że ściąga od Ciebie pomysł.. z boku to tak nie wygląda..
A co do porównania programów - porównuję pełną wersję Machinery i ostatnie wersje udostępnione przez Pebala - wg mnie SNS na domyślnych ustawieniach generuje nieco ładniejszy obrazek - piszę o wersji PRO oraz o tej z przeciąganiem na ikonę. Więc dla kogoś kto potrzebuje szybko efektów bez wnikania co jak i dlaczego to SNS trochę lepiej działa (nie wnikam w algorytmy i szybkość tylko patrzę na efekt domyślnych ustawień)..
Natomiast jak ktoś lubi się bawić to oczywiście Machinery ma dużo więcej "suwaczków" - czasem nawet myślę że trochę za dużo - ale możliwość sterowania i wpływania na wszystko są nieporównywanie większe..
I trzecia rzecz - to interfejs użytkownika - tu SNS mnie bardziej pasuje - to raczej kwestia koloru niż ergonomii - czarne tło po prostu bardziej pasuje do obróbki..
Oj oj oj... nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie napisałem bo to cytaz z MMM.. lepiej cytuj dokładnie bo pomyślimy że coś z oczami u Ciebie nie tak..
Pozdr
Ostatnio edytowane przez arturs ; 26-02-2010 o 15:10 Powód: Automerged Doublepost
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie zachowanie MMM wypisującego dokładnie identyczne kwestie jak tu na forum Nikona jest żenujące (btw - nie używam ani jednego ani drugiego softu żeby było jasne)