Strona 13 z 34 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 339

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    Hm. Program fajny ale wg mnie nie warty 30€
    Myślę, że gdybyś musiał taki program napisać samemu, zmieniłbyś zdanie.
    Zawsze możesz kupić trzykrotnie droższego Photomatixa.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pebal, napisz proszę w krótkich zołnierskich słowach jaką przewagę/niedowagę ma Twój program w stosunku do Photomatixa tak, zeby ludzie czytajacy ten wątek a uzywający do tej pory PM wiedzieli od razu czy sie na niego porwać czy nie.
    Na stronie projektu link "instrukcje" jest wyszarzony. Nie mam wprawy w posługiwaniu sie programem "z linii poleceń". Jak sobie z tym poradzić, żeby go wypróbbować?
    Pozdrawiam.
    5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro

Domyślnie

czym się rózni wersja home od pro, czy tylko możliwością używania zarobkowo ?
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz tak koszmarnie powolny algorytm "tone maping" że nie sądzę aby ktokolwiek kupił od ciebie twoje dzieło w cenie 30euro. Oczekiwanie 15 minut na obróbkę jednego zdjęcia z matrycy 21mpix na dwurdzeniowym procesorze to spora przesada.

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Doszedłem do wniosku, że tak prosta rzecz jak łączenie ekspozycji, nie powinna wymagać od użytkowników wiedzy, jakiej wymagają dostępne na rynku narzędzia, dedykowane do tego celu. Doszedłem do wniosku, że można obyć się bez tych wszystkich suwaczków...
    Szybko zmieniasz zdanie. Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Myślę, że gdybyś musiał taki program napisać samemu, zmieniłbyś zdanie.
    Zawsze możesz kupić trzykrotnie droższego Photomatixa.
    albo trzykrotnie tańszego Machinery od MMM
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
    Nie przesadzasz? Machinery nie jest pierwszym softem do HDR, więc przy takim rozumowaniu jest podróbką np. Photomatixa. Fajnie, że będziecie ze sobą konkurować. Myślę, że oba projekty na tym mogą zyskać
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 26-02-2010 o 12:30
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman_1 Zobacz posta
    Pebal, napisz proszę w krótkich zołnierskich słowach jaką przewagę/niedowagę ma Twój program w stosunku do Photomatixa tak, zeby ludzie czytajacy ten wątek a uzywający do tej pory PM wiedzieli od razu czy sie na niego porwać czy nie.
    Polecam zainstalować i porównać samemu. Trudno jest mi pisać o zaletach i wadach, gdyż różne osoby mają różne priorytety.
    Na pewno program jest jedną z lepszych wołarek RAW, choć aby móc je masowo obrabiać i nie dostać tzw. kota, trzeba pliki wstępnie skonwertować do formatu pośredniego. Operacja konwersji jest czasochłonna, ale można ją wykonać np. w nocy.

Cytat Zamieszczone przez Fatman_1 Zobacz posta
    Na stronie projektu link "instrukcje" jest wyszarzony. Nie mam wprawy w posługiwaniu sie programem "z linii poleceń". Jak sobie z tym poradzić, żeby go wypróbbować?
    Pozdrawiam.
    Zainstaluj wersję Pro, ma interfejs graficzny.

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    czym się rózni wersja home od pro, czy tylko możliwością używania zarobkowo ?
    Wersji Home nie można używać komercyjnie, nie umożliwia ona zapisywania obrazów w formacie TIFF (to może się zmienić), nie posiada przetwarzania wsadowego. Można ją za to w przeciwieństwie do wersji Pro, instalować na dowolnej ilości komputerów w ramach jednego gospodarstwa domowego.

Masz tak koszmarnie powolny algorytm "tone maping" że nie sądzę aby ktokolwiek kupił od ciebie twoje dzieło w cenie 30euro. Oczekiwanie 15 minut na obróbkę jednego zdjęcia z matrycy 21mpix na dwurdzeniowym procesorze to spora przesada.
    Nie słyszałem aby ktoś obrazy HDR przygotowywał w krótszym czasie. Tych obrazów się masowo nie obrabia. Jednak mój program ma możliwość masowego przeliczenia obrazów i zapisania ich do formatu pośredniego. Takie obrazy ładują się w programie błyskawicznie. Późniejsza obróbka jest czystą przyjemnością, nie trzeba czekać na odświeżenie obrazu po ruszeniu jakimś suwakiem.

O cenę programu zaś się nie martw, gdyż są tacy, którzy chcą wydać 85 euro za wersję Pro.

Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
    Sory, ale chyba masz problemy z oczami.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    albo trzykrotnie tańszego Machinery od MMM
    Oprogramowanie to nie bułki, nie ma co się licytować. Każdy program ma swoje wady i zalety. O tym czy jest wart swojej ceny, decyduje indywidualnie jego użytkownik.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 26-02-2010 o 16:56

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

U mnie na laptopie trwa to szybciej..

Szybko zmieniasz zdanie. Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
    Hmm.. o ile pamiętam to zaczęliście się mniej więcej w tym samym czasie "chwalić" pracami nad tego rodzaju programem - a właściwie to napadłeś Pebala że ściąga od Ciebie pomysł.. z boku to tak nie wygląda..

A co do porównania programów - porównuję pełną wersję Machinery i ostatnie wersje udostępnione przez Pebala - wg mnie SNS na domyślnych ustawieniach generuje nieco ładniejszy obrazek - piszę o wersji PRO oraz o tej z przeciąganiem na ikonę. Więc dla kogoś kto potrzebuje szybko efektów bez wnikania co jak i dlaczego to SNS trochę lepiej działa (nie wnikam w algorytmy i szybkość tylko patrzę na efekt domyślnych ustawień)..
    Natomiast jak ktoś lubi się bawić to oczywiście Machinery ma dużo więcej "suwaczków" - czasem nawet myślę że trochę za dużo - ale możliwość sterowania i wpływania na wszystko są nieporównywanie większe..
    I trzecia rzecz - to interfejs użytkownika - tu SNS mnie bardziej pasuje - to raczej kwestia koloru niż ergonomii - czarne tło po prostu bardziej pasuje do obróbki..

Sory, ale chyba masz problemy z oczami.
    Oj oj oj... nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie napisałem bo to cytaz z MMM.. lepiej cytuj dokładnie bo pomyślimy że coś z oczami u Ciebie nie tak ..

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 26-02-2010 o 15:10 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Oj oj oj... nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie napisałem bo to cytaz z MMM.. lepiej cytuj dokładnie bo pomyślimy że coś z oczami u Ciebie nie tak ..
    Sory. Oczywiście to nie Twoje słowa i nie Tobie na nie odpowiadałem.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie zachowanie MMM wypisującego dokładnie identyczne kwestie jak tu na forum Nikona jest żenujące (btw - nie używam ani jednego ani drugiego softu żeby było jasne)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 13 z 34 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów