A ja mam takie malutkie pytanko, czy obiektyw 17-40L jest uszczelniany? Nie mogę*o tym znaleźć żadnej informacji w internecie, więc pytam się*tutaj. W przyszlosci planuje zdjecia w deszczu z podpietym don 1D mk1 i nie chcialbym sie "wtopic" w szklo, ktore mi przemoknie podczas takiej zabawy ;p
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
jest uszczelniany, ma uszczelke przy bagnecie, reszta chyba tez![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Jestem zaskoczony pytaniem bo wydawało mi się, że to jedna z najważniejszych i najbardziej polecanych cech tego szkła ;-)
Tak, obiektyw jest uszczelniany zarówno przy bagnecie dodatkowa uszczelką ale i przy ringach do zoomowania i focusa. Jedynym miejscem o które warto dodatkowo zadbać to moim zdaniem przód obiektywu. Na deszczowe focenie założyłbym dodatkowo jakiś filtr dla ochrony ponieważ choć sam obiektyw nie zmienia długości przy zoomowaniu/ostrzeniu to jednak wewnętrzna część z przednią soczewką pracuje na przestrzeni kilkunastu milimetrów.
Kurde, zawsze myslalem, ze na cropie do slubow wsrod czegos szerszego Bogiem jest wlasnie 17-55 2.8.
Powiedz mi w takim razie jak jest z ciemnica w tym szkle, bo 3,5-4,5 przy skrajnie wysokich ISO przy ciemnym kosciele moze da ci uzywalne czasy migawki (statyczne kadry to jakies 1/30 powinna styknac), jednak pomimo, ze dla tego zakresu ogniskowych super krotkie czasy nie sa wymagane to juz do zdjecia jakie zapodales w przykladzie owszem. Idaca para mloda to mysle, ze jakies min 1/100 musisz miec, a taki czas przy takiej ciemnej przyslonie to min ISO 1600/3200?
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Jestem posiadaczką Canona EOS 450d i poszukuję obiektywu szerokokątnego (najlepiej zmiennoogniskowy). Jako, że jestem nowicjuszką jeśli chodzi o parametry obiektywów…proszę o pomocChcę kupić obiektyw, który sprawdzi się zarówno np. w górach (np. panoramy) jak i pomieszczeniach (niekoniecznie dobrze naświetlonych). Zastanawiam się nad wspomnianymi już tutaj:
Canon EF 17-40mm f/4 L USM i Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM. Zastanawiam się również nad Canon EF 16-35mm f2.8L II USM (choć wiem, że cenowo bije dwa wcześniejsze). A może jest inny obiektyw, który możecie mi polecić…. ?? Proszę o radę![]()
Też poleciłbym Ci C10-22mm. Z wymienionych przez Ciebie obiektywów 17-40 i 16-35 są "naprawde" szerokie na pełnej klatce. Natomiast przy 17-55 to, to 17-scie moze byc wciaz za waskie (szczegolnie w pomieszczeniach) Dlatego myslę, że pod C450D wspomiany 10-22mm bedzie najlepszym rozwiazaniem![]()
POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI
A propo 10-22... ja mam 40d, 17-40 i ciągle brakowało mi naprawdę szerokiego kąta. Podszedłem do tematu od 2 strony i kupiłem puszkę na klisze... i się normalnie zakochałem w obiektywie i w kliszy... niestety w czasach kiedy wszystko potrzebne jest na wczoraj, kiedy laby nie zajmują się "starociami", a te nieliczne karzą sobie słono płacić, klisza nie zachęca...