Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 16 mm vs 17 mm na FF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No różnica jest.... dla mnie przede wszystkim w ostrości na rogach . Albo miałem jakiś kiepski egzemplarz 16-35II albo mam coś z oczami albo ta eLa jest taka. Ale mój 17-40 jest zwyczajnie ostrzejszy.... przepraszam - jest mniej mydlany - mowa o rogach cały czas.
    Też myślałem o zakupie 16-35 (bo jak rozumiem pośrednio o tym tu mowa) ale póki co się wyleczyłem. Czy na prawdę jedyną sensowną alternatywą żeby mieć UWA jest kupienie Nikkora 14-24 ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Miałeś kiepski egzemplarz 16-35/2.8II albo ja miałem słaby 17-40/4 , u mnie było dokładnie odwrotnie w centrum powiedzmy,że podobnie ale na brzegu to już 16-35II ustawiał w szeregu 17-40.O różnicy światła już nie wspomnę.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 20-09-2009 o 21:35

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Niestety, Kolekcjoner, masz rację - jedyną dobrą optycznie alternatywą jest Nikkor :-( (pod względem ostrości w rogach, to zawalczyć z nim może tylko stałka 14 L II)

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No właśnie słyszałem o tych egzemplarzach. Testy w sieci raz pokazują to co było u mnie (opaczne), raz co innego (http://the-digital-picture.com/Revie...0&LensComp=412)/* generalnie nie specjalnie mam ochotę wydać prawie 5 kzł i mieć to samo co już mam.

/* - chociaż nawet w tym porównaniu też trudno powiedzieć o jakiejś istotnej poprawie - no światłosiłę przynajmniej da się wykorzystać
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-09-2009 o 21:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...Czy na prawdę jedyną sensowną alternatywą żeby mieć UWA jest kupienie Nikkora 14-24 ?
    No tak, ale nikkor to cena ok.6k co za manual na canona jest dość drogawo. Sigma 12-24 ciemniejsza i bardziej aberrująca ma co prawda mulasty, ale jednak AF i kosztuje połowę tej sumy. Jestem bardzo ciekaw tego samyanga 14....
    C-F-K - forever

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Sigma 12-24 ciemniejsza i bardziej aberrująca ma co prawda mulasty, ale jednak AF i kosztuje połowę tej sumy. Jestem bardzo ciekaw tego samyanga 14....
    Sigmioka sprawdzałem (na 5D)- zadziwiająco ostry na 12mm ale to co to szkło potrafi wyprawiać z flarami to masakra jakaś, a do wnętrz znów ciemny. Stałki i to "ręcznej" nie chcę.
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

A ja z całą świadomością sprzedałem swój (bardzo dobry) egzemplarz 16-35 II i trochę poprzebierałem w sklepach wśród 17-40...
    I znalazłem! super egzemplarz.
    Kiedy brakuje światła, to mam od tego światłosilne stałki, bo 2.8 niewiele pomaga, a z kolei od przysłony 8 w górę, których używam przy landszaftach,to te dwa zumy są porównywalne. Po co więc przepłacać?

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ernest, strzał w dziesiątkę :P o tej gazecie mówiłem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów