Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Canon 10-22 , Sigma 10-20 , Tokina 11-16

Coś już napisał Awatar Intense
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Coś na temat jakości optyki Tokiny, Micles? Porównanie z innymi podobnymi zoomami?

ja wybrałbym Tokine chyba ze względu na światło (choć sigma ty niewielki skok do 3,5) ale i przez solidny korpus (Sigme jednak jakoś delikatnie odkładałem za każdym razem, jakieś takie plastikowe wrażenie tego okropnego wykończenia EX...)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Canon to Canon, IMO w tym przypadku płaci się głównie za znaczek i kilka mniej bądź bardziej istotnych rzeczy.
    A z CA nie masz czasem problemów? W czasie zabawy rawami z nikonowskiej wersji, którą ktoś właśnie sprzedaje na żółtym forum i zdziwiło mnie mocno charakter CA. Miejscami nie do usunięcia, bo jak znika na jednej krawędzi, to pojawia się na drugiej. Na wąskim końcu super, na szerokim takie kwiatki.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Intense Zobacz posta
    Coś na temat jakości optyki Tokiny, Micles?
    Nie porównywałem bezpośrednio, ale na 2.8 w rogach (na cropie ofkors, bo na FF to mydło ) mnie niszczy ta ostrość. Zupełnie jak nie UWA! Jedyne co ewentualnie może optycznie denerwować, to CA, ale ja widzę ją na max 1% zdjęć, które robię.

Coś już napisał

Domyślnie

Na optyczne.pl pojawił się test nowej sigmy, może to coś rozjaśni.
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=170

Domyślnie

Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Jednak znalazłam i zamówiłam Tokinę. Jak tylko przyjdzie, "pochwalę" się zdjęciami.
    Pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jestem ciekaw za ile zamówiłaś Ja pochwalę się po raz kolejny, że wyrwałem nówkę z biejcza po przeliczeniu na złotówki za 1300 :P Jak patrzę na aktualną cenę to nie mogę wyrobić ze śmiechu ^^

Domyślnie

Witam. Jako posiadacz Tokiny 11-16 stwierdzę że obiektyw mocno aberruje chromatycznie- kolorowe obwódki na kontrastowych krawędziach ma się na każdym zdjęciu niezależnie od przysłony. Jak kto ma czas i chęć to oczywiście można się pobawić z tym w komputerze. Co najlepsze w mojej Tokince- na ogniskowych 15- 16 mm można ją bez żadnego problemu używać NA PEŁNEJ KLATCE, co często robię za pomocą analoga. Nie potrafi tego Canon 10-22 (blokada w bagnecie EF-S), a Sigma 10-20/4,5-5,6 daje wyraźną winietę (sprawdzałem również na filmie). Nie wiem jak z wersją f/3,5.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    Co najlepsze w mojej Tokince- na ogniskowych 15- 16 mm można ją bez żadnego problemu używać NA PEŁNEJ KLATCE, co często robię
    11-16 na 5d2, @14mm :

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jestem ciekaw za ile zamówiłaś Ja pochwalę się po raz kolejny, że wyrwałem nówkę z biejcza po przeliczeniu na złotówki za 1300 :P Jak patrzę na aktualną cenę to nie mogę wyrobić ze śmiechu ^^
    Zapłaciłam $619 już z przesyłką, ale da się znaleźć taniej. Problem w tym że prawie wszędzie ten obiektyw jest "out of stock" lub "back order" i nie wiedzą kiedy go będą mieli. Na ebayu wszystkie są z Honk Kongu więc na przesyłkę też trzeba było trochę poczekać a mi strasznie zależało na czasie dlatego bardzo się cieszę że go w ogóle znalazłam

Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Witam,
    myślę o kupieniu Sigmy 10-20 F/4-5.6 EX DC HSM, sprzedający wysłał mi sample (zdjęcia prosto z RAW), aparat jakim robił do 450D, reszta danych w EXIFie.
    Mój aparat to również 450D, więc wydaję mi się, że może to wyglądać całkiem podobnie. Co sądzicie o tych zdjęciach? Brać czy odpuścić sobie tą sztuke?

http://b.imagehost.org/0578/sigma.jpg
    http://d.imagehost.org/0054/sigma1.jpg
    http://b.imagehost.org/0238/sigma2.jpg

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów