Pokaż wyniki od 1 do 10 z 208

Wątek: Canon PwerShot SX20

Mieszany widok

Miasto
    Jelcz-Laskowice

Domyślnie

Ja wykorzystuję dekielek od zestawu do A510 (tuleja, filtry, dekiel), jak już wcześniej pisałem mam pozostałości 52 mm. Dekielek posiada oczko, które da się przytwierdzić metodą sznurkową lub gumkową do korpusu.
    Nawet znalazłem coś takiego na alledrogo : http://allegro.pl/item1029630734_dek...najtaniej.html

pozdrawiam

Domyślnie

Witam,
    jestem tutaj pierwszy raz, troche poczytalem i jutro odbieram moj aparat, zastanawia mnie jedna sprawa, chce uzywac filtrow, wiem ze potrzebuje adapter, teraz moje pytanie, po dokreceniu apaptera i filtra, mozna bez problemu zamykac dekielkiem obiektyw i chowac caly obiektyw, czy przed schowaniem obiektywu trzeba zdemontowac adapter i filtr i dopiero schowany obiektym zamknac dekielkiem? Poza tym moze ktos da linka do adaptera?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biessonov Zobacz posta
    Witam,
    jestem tutaj pierwszy raz, troche poczytalem i jutro odbieram moj aparat, zastanawia mnie jedna sprawa, chce uzywac filtrow, wiem ze potrzebuje adapter, teraz moje pytanie, po dokreceniu apaptera i filtra, mozna bez problemu zamykac dekielkiem obiektyw i chowac caly obiektyw, czy przed schowaniem obiektywu trzeba zdemontowac adapter i filtr i dopiero schowany obiektym zamknac dekielkiem? Poza tym moze ktos da linka do adaptera?
    spokojnie można wszystko działa obiektyw się chowa i nie trzeba zdjemować adaptera ani odkręcać filtra. Poszukaj na Allegro ja tam kupiłem dosyć dobre wykonanie.
    Sprawdź jednak najpierw dobrze aparat mój już jest w serwisie a 2 znajomych którzy kupowali razem ze mną już pakują aparaciki do wysyłki

Domyślnie

dodam jeszcze, że będziesz musiał dodatkowo dokupić większy kapsel, bo ten na wyposażeniu nie będzie pasować.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym moze ktos da linka do adaptera?
    http://www.systembank.pl/produkt,1295,2017.html
    Ostatnio edytowane przez pro_fill ; 13-05-2010 o 20:34 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Dzieki Panowie za szybkie wyjasnienie sytuacji i za link, na tej stronie widze ze tez maja filtry i dekielki, wiec pewnie i to tam zakupie, jako totalna lama zaczynajaca dopiero swoja przygode z fotografia prosil bym tez o porade w tym temacie. Filtr slim polaryzacyjny czy cos jeszcze innego na poczatek, a moze macie jakies doswiadczenia z dekielkami?
    pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A "tulipan" wchodzi na ten adapter?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tulipan też musisz dokupić adapter zajmuje miejsce na którym montuje się tulipan

Domyślnie

Dzieki Panowie za szybkie wyjasnienie sytuacji i za link, na tej stronie widze ze tez maja filtry i dekielki, wiec pewnie i to tam zakupie, jako totalna lama zaczynajaca dopiero swoja przygode z fotografia prosil bym tez o porade w tym temacie. Filtr slim polaryzacyjny czy cos jeszcze innego na poczatek, a moze macie jakies doswiadczenia z dekielkami?
    pozdrawiam
    czytałeś ten post
    http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=20
    proponowałbym polaryzacyjny i UV. może jeszcze efektowe.

możesz zakupić filtry 52mm i osadzić [nie wkręcić] je w wewnętrznej części obiektywu. dziwnie to wygląda i złe osadzenie spowoduje winietowanie na szerokim kącie, ale zaoszczędzisz na kapslu i tulipanie.
    osadzając taki filtr możesz uszkodzić rowki [nie gwint, bo go tam nie ma], a nie wiem jak na to spojrzy serwis, gdybyś miał w przyszłości problemy.

w linku jaki ci dałem na ostatnim zdjęciu widać dekiel 58mm z ładnym napisem. prezentuje się lepiej niż ten dostarczony z aparatem.

jeśli chodzi o tulipana, to gdy zaopatrzysz się w redukcję, przestań myśleć o tulipanie. kupisz tulipana na 58mm i będziesz się wściekać, że winietuje na szerokim kącie.
    wtedy pomyśl o osłonie gumowej 3-funkcyjnej
    http://www.systembank.pl/produkt,560,1583,1619.html
    takiej osłony możesz nie zdejmować z obiektywu [jeśli masz dużą torbę], chyba, że zmieniasz filtr, a gumowy pierścień dodatkowo chroni sam obiektyw.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A jaką torbę polecacie do tego aparatu?
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    czytałeś ten post
    http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=20
    proponowałbym polaryzacyjny i UV. może jeszcze efektowe.

możesz zakupić filtry 52mm i osadzić [nie wkręcić] je w wewnętrznej części obiektywu. dziwnie to wygląda i złe osadzenie spowoduje winietowanie na szerokim kącie, ale zaoszczędzisz na kapslu i tulipanie.
    osadzając taki filtr możesz uszkodzić rowki [nie gwint, bo go tam nie ma], a nie wiem jak na to spojrzy serwis, gdybyś miał w przyszłości problemy.

w linku jaki ci dałem na ostatnim zdjęciu widać dekiel 58mm z ładnym napisem. prezentuje się lepiej niż ten dostarczony z aparatem.

jeśli chodzi o tulipana, to gdy zaopatrzysz się w redukcję, przestań myśleć o tulipanie. kupisz tulipana na 58mm i będziesz się wściekać, że winietuje na szerokim kącie.
    wtedy pomyśl o osłonie gumowej 3-funkcyjnej
    http://www.systembank.pl/produkt,560,1583,1619.html
    takiej osłony możesz nie zdejmować z obiektywu [jeśli masz dużą torbę], chyba, że zmieniasz filtr, a gumowy pierścień dodatkowo chroni sam obiektyw.
    Dzieki, nie mam wiecej pytan za chwile ide odebrac mojego Canona. Napewno na poczatek dokupię tulejkę i filtr polaryzacyjny, podpowiedz jeszcze gdzie dostales taki ladny kapselek

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów