Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 208

Wątek: Canon PwerShot SX20

Dopiero zaczyna Awatar Dinar
    Miasto
    Kudowa Zdr.

Domyślnie

Witam-pierwszy post i pierwszy Canon SX20is,poprzedni fuji S5700.
    Dzisiaj już założony komplet tj.adapter+filtr UV+dekielek to wszystko pasuje jak orginał,wygląd też,dekielek z napisami dodaje uroku,ale dodatkowo zamówiłem tulipana i tu rozczarowanie pasuje owszem na gwint UV ale dekielka 58mm się już nie założy do tulipana,nie pasuje jest za duży.Powinien być 52mm [tego sprzedawcy tulipana nie doradzają]Inna sprawa że dekielek orginał można zamocować po sciągnięciu na pasek ma taki zaczep a ten nie ma i sznurka też a są takie.Teraz żeby używać wszystko muszę dokupić 52mm ze smyczą.Druga sprawa czy tulipan nie będzie zostawiał na zdięciach sladów po bokach,takich ciemnych plam,jest duży i nie powinien zostawiac ale jeszcze nie przetestowałem.Może ktoś ma taki komplet już założony.

Domyślnie

czekam z niecierpliwością na informację, czy zakupiony tulipan 58mm ci winietuje. stawiam, że tak, tym bardziej, że należy osłonę precyzyjnie ustawić [znacznik w okolicy gwintu]
    jeśli winietuje, podaj przy jakim zoom'ie winieta znika?

problem mocowania dekielka rozwiąże osłona przeciwsłoneczna trzystopniowa, która będzie miała również gwint wewnętrzny:
    - różne stopnie ustawienia zniwelują winietę nawet przy szerokim kącie
    - założysz dekielek 58 mm
    - będzie amortyzować ewentualne uderzenia obiektywu

ps.
    czy na wyposażeniu canon nie daje właśnie dekielka 52 mm?
    sprawdzę dopiero po powrocie do domu ;-)

Miasto
    Kudowa Zdr.

Domyślnie

Miałeś rację tulipan 58mm winietuje,dopiero jak jest 50cm to tego nie ma[pokazuje tak wizjer bo na obiektywie są napisy ale nie wiem co z czym].Trzeba jednak zrezygnować z tulipana,chyba że znowu zastosować redukcję z 58 na 67 a to się wiąże z kupnem tulipana na 67 i może zniknie.Dekielek z zestawem ma 50mm.

Domyślnie

również sprawdziłem oryginalny z zestawy dekielek i ma nie całe 52 mm. mierzyłem w poziomie - w linii między dwoma punktami.
    pamiętam że przy zakupie próbowano mi wcisnąć filtry 52 mm - z których zrezygnowałem.
    inną rzeczą jest, że jeśli wspomniany twój tulipan nie ma gwintu wewn. to może być problemem na czym miałby się trzymać dekielek.

moja propozycja - zamiast inwestować w kolejną redukcję kup osłonę, o której pisałem powyżej.

nie ma sensu dodawać kolejnych elementów i mocowanie ich dalej od obiektywu, bo niesie to znowu ryzyko winietowania.

Miasto
    Kudowa Zdr.

Domyślnie

Tak zrobię,mam już upatrzoną,tulipan do wyrzucenia a była by flaszka.Dzięki za rade.

Miasto
    Jelcz-Laskowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    pamiętam że przy zakupie próbowano mi wcisnąć filtry 52 mm - z których zrezygnowałem.
    Posiadam filtry 52 mm CPL i UV, które pozostały mi po A510. I na upartego da się je założyć. Nawet daje radę założyć oryginalnego tulipana i na to "nakręcić" filtr. Trzeba nakręcać z wyczuciem i trzyma się nieźle i nie "spadywuje"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocai Zobacz posta
    Posiadam filtry 52 mm CPL i UV, które pozostały mi po A510. I na upartego da się je założyć. Nawet daje radę założyć oryginalnego tulipana i na to "nakręcić" filtr. Trzeba nakręcać z wyczuciem i trzyma się nieźle i nie "spadywuje"
    to jest twój wybór. tak jak moim jest zastosowanie jednak redukcji.

tak z ciekawości.
    nie masz podobnego problemu jak autor tego wątku?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=57585

Miasto
    Jelcz-Laskowice

Domyślnie

chodzi Ci o winietowane ? I owszem zachodzi, ale tylko na najszerszym końcu, po lekkim zoomowaniu znika. No ale to logicznie, przecież te filtry nie są dedykowane do S20, ale mimo wszystko nie warto ich wyrzucać :-D

Domyślnie

dzięki za szybką odpowiedź. potwierdziłeś moje przypuszczenia na temat stosowania filtrów 52mm w tych aparatach.

Miasto
    Kudowa Zdr.

Domyślnie

Każdy posiadacz tego modelu SX20is ma problem z dekielkiem,montuje się go na pasek bo nie ma smyczy tzw. sznurka.Po zamontowaniu adaptera, filtra i nowego 58mm dekielka który nie ma żadnego mocowania byłem zmuszony zastosować inne.Wywierciłem małe otwory w dekielku,kupiłem gumkę okrągłą jak przy smyczach do telefonów [1m 0,80gr] dopasowałem do długości.Gumka dostępna w Pasmanterii.

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów