Strona 6 z 21 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 208

Wątek: Canon PwerShot SX20

Oti1974
    Guest

Domyślnie

Witam serdecznie.Czy mógłby ktoś z użytkowników napisać jak zrobić dobre zdjęcie nocne powyższym aparatem.Bardzo prosiłbym krok po kroku,gdyż jestem zupełnym amatorem.Z góry dziękuję za pomoc.

LUNIKOFF
    Guest

Domyślnie

Też z chęcią poczytałbym na temat robienia nocnych zdjęć SX20

Domyślnie

wszystko zależy od oświetlenia otoczenia - nawet niewielka poświata wspomaga takie zdjęcia.

inna sprawa, że bez statywu się nie obejdzie. wydłużony czas naświetlania - w tym modelu do 15 sek. - odpowiednia przysłona i ISO - reszta to wasze umiejętności i chęć eksperymentowania.
    jeśli wcześniej nie robiliście zdjęć nocnych, to nawet program "zdjęcia nocne" was zadowoli.

no, ale niech się inni posiadacze sx-a wypowiedzą - ja jestem prosty człek.

Domyślnie

Potwierdzam w trybie "sceny nocne" zdjecia wychodza bardzo dobrze, oczywiscie uzywalem statywu, potem zawsze jeszcze mozna lekko obrobic na komputerze i efekt jest jeszcze lepszy

Bulinka_83
    Guest

Domyślnie

Witam ostatnio zaupiłam sobie sx 20 jestem z niego bardzo zadowolona, sluzy mi glownie do robienia zdjec, wychodza rewelacyjnie :grin: jednal ze wzgedu na to ze jest opscja krecenia filmow chcialam sprawdzic jak wychodza nie powiem obraz super tylko ze odtwazajac w aparacie ten film nie ma dzwiku czy to normalne?? no a po wlozeniu karty do kompa filma zaczya przerywac i trzeszczec ale jak przegram z karty to jest juz oki nie przerywa i jest dzwiek :grin: wiec nie wiem czy to nie jest wina karty obecnie mam 2gb wiem ze teraz wazne sa tez predksci tych kart (przynajmniej tych wiekszych) wiec moze dlatego przy odtwazaniu filmu na aparacie nie ma dzwieku no chyba ze tak ten typ ma??
    z gory dzieki za odpowiedz
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bulinka_83 Zobacz posta
    [...]obraz super tylko ze odtwazajac w aparacie ten film nie ma dzwiku czy to normalne?? [...]moze dlatego przy odtwazaniu filmu na aparacie nie ma dzwieku no chyba ze tak ten typ ma??
    zaprzeczam - w trakcie odtwarzania dźwięk jest normalnie.
    jak włączysz podgląd i odpalisz film, naciśnij przycisk [func. set] - będziesz miała zaznaczoną ikonę PLAY - teraz naciśnij przycisk [MF] - zwiększysz głośność i symbolizuje to ikona pierwsza od prawej strony. aby ściszyć naciskasz symbol samowyzwalacza.

jeśli chodzi o odtwarzanie na PC, to pamiętaj, że krótkie filmy ważą bardzo dużo i tu przyczyny doszukiwałbym się w samym komputerze, np. słabe parametry [procesor, RAM itp.]

end

Bulinka_83
    Guest

Domyślnie

Dziekuje bardzo za wyjasnienie no i oczywiscie dzwiek dziala ach jak te instrukcje pisza no to teraz moim zdaniem aparat nie ma zadnych wad

Thades
    Guest

Domyślnie

Witam,

Czy jest wsrod was kto robil zdjecia SX20 i jakas lustrzanka i moze powiedziec jak ten aparat wypada w porownaniu? Obecnie decyduje sie nad zakupem albo sx20 albo d5000/500D plus obiektyw sigma 18-250. Do tej pory fotografowalem s5 i ogolnie sobie go chwalilem za jakosc zdjec.
    Wszedzie czytam i slysze - lustrzanka bije kompakt na glowe. Ale czy na pewno? czy moze mi ktos poslac zdjecia/linki gdzie bede w stanie faktycznie to sprawdzic? Jak patrze na zdjecia z testow sx20 i lustrzanek to ogromnych roznich poza glebia ostrosci przy portretach nie widze... albo nie nie znam i nie potrafie ocenic zdjec (w takim razie poprosze o pomoc w nauce oceniania ich)
    Kilka zdjec zrobionych s5 wisi mi na scianie w formacie A4 i znajomi sa nimi zachwyceni...
    Czy jest sens wydac 3500 zamiast 1300?
    Fotografuje rodzine, na spacerach krajobrazy z lub bez nimi, czasem probuje cos artystycznego.
    Do lustrzanki nie chce kupowac i nosic 5 obiektywow dlatego wybor padl na ta sigme - jest po prostu uniwersalna a z jej ewentualnymi wadami przezyje.
    Co mi poradzicie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thades Zobacz posta
    Wszedzie czytam i slysze - lustrzanka bije kompakt na glowe. Ale czy na pewno?
    na pewno. mógłbym skłamać, ale wtedy by mnie zlinczowali.
    Kilka zdjec zrobionych s5 wisi mi na scianie w formacie A4 i znajomi sa nimi zachwyceni...
    i jeśli nie będziesz robić większych odbitek, ani nie będziesz kadrować z samego zdjęcia to, to powinno ci wystarczyć.
    Czy jest sens wydac 3500 zamiast 1300?
    Fotografuje rodzine, na spacerach krajobrazy z lub bez nimi, czasem probuje cos artystycznego.
    niektóre kobiety dziennie potrafią wydać więcej, więc sens jest, aby może lepiej się poczuć [żart].
    Do lustrzanki nie chce kupowac i nosic 5 obiektywow dlatego wybor padl na ta sigme - jest po prostu uniwersalna a z jej ewentualnymi wadami przezyje.
    Co mi poradzicie?
    lustrem zrobisz zdjęcia w bardziej ekstremalnych warunkach oświetleniowych niż kompaktem. na to będzie składać się kilka czynników, gdzie najważniejszym będzie rozmiar matrycy.
    jeśli chodzi o samą optykę przy jakiej się wahasz, to wg symboli, to sigma ma szerszy kąt, mniejszy zoom i przy szerokim kącie obiektyw jest ciemniejszy - tu fachowcy mogą mnie śmiało poprawiać - co nie znaczy, że będzie gorszy, bo możesz to nadrobić w lustrze wyższym ISO, migawką, przysłoną.

jeśli aparat będziesz wykorzystywać do tego co piszesz, nie rajcuje cię tele i duży zoom - śmiało bierz lustro. zawsze szkła możesz wymienić. w tym przypadku jedyną wadą będzie to, że cały zestaw jaki wymieniłeś będzie ważyć ponad kilogram i po kilku tygodniach sam stwierdzisz, że warto dokupić coś lżejszego.

podajesz cenę zestawu 3,5K - wg mnie będziesz musiał jeszcze coś dorzucić na dodatki: filtry, torba .... może lampa.
    decydując się na lustro, decydujesz się na rozwój [czyt. rozbudowę] - nie możesz bazować tylko na jednym obiektywie. byłoby to wg mnie, głupio wydane pieniądze. w tym przypadku co ja bym zrobił, to kupić SX, resztę kasy schować, za rok wyjdą nowe modele, lepsze, sprzedać SX. kasę ze sprzedaży + to co nie wydałem przeznaczyć na nowy sprzęt.
    zastanowić się czy kolejną hybrydę kupić, czy może już czas na lustro.

przed tobą najcięższe zadanie - wybór. nie zazdroszczę ci i życzę powodzenia.

nie bierz pod uwagę odpowiedzi typu "ja bym brał lustro". to twoje pieniądze - twoja decyzja - twój wybór.

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Wink

Wracając do tematu wątku , (mam takie coś jak uzupełnienie do lustra )

Za Canonem SX20 przemawia :
    - Digic IV , szybki jak żyleta
    - dobry AF , na 99 przypadków się nie myli
    - tryb makro i super makro wymiata
    - super poręczny w rece
    - bardzo duży zakres ogniskowych , przy całkiem dobrym zachowaniu jakości fotek ( co niełatwe przy takie rozpietosci mm )
    - ekran uchylny , bardzo poreczny
    - goraca stopka
    - tryby full M i zapisy w RAW ie
    - szybki start po właczeniu
    - całkiem jasne szkło przy tym zakresie chwała canonowi
    - fajna solidna obudowa

Ogólnie podobnie jak SX10 jest bardzo poręczny, dobrze się trzyma w dłoni, moim zdaniem lepiej od nowego G11 ,

na minus
    - aku , trzeba sie przyzwyczaic do noszenia dwoch kompletow np. 4 x 2650 mAh
    - kasa , moim zdaniem mogłby być tanszy o jakies 200-300 pLN
    - pod malkontentów : zakres mm , " jest za długi " , , hehhe

ale to taki własnie super zoom ! (stąd finalnie to na +

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Strona 6 z 21 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów