-
na wstępie witam wszystkich [pierwszy post] i odkopie troszkę ten temat, ponieważ mam coś do dodania.
przeczytałem wypowiedź bronson'a i chętnie zgodziłbym się z nim, gdyby przemawiał przeze mnie przysłowiowy snobizm i chęć posiadania lustrzanki lub też, gdyby ona potrafiła na siebie zarobić. szanuję twoje zdanie bronson ale ja napiszę jakimi kryteriami ja się kierowałem przy zakupie SX20.
nie jestem zapalonym fotografem, biegającym przez cały dzień z aparatem na ramieniu. głównie, wakacje, wyjazdy, wycieczki, imprezy rodzinne. wobec takich "okazji" szkoda byłoby kilka tysięcy na lustrzankę - to moja opinia.
aparat nie ma dedykowanego akumulatora - w torbie mam 8 akumulatorków AA i w aparacie 4 - teraz na całodziennej wycieczce nie zaznam głodu.
dioptraż - możliwość ustawiania własnej wady wzroku. dla mnie to ważne, bo nie zawsze noszę szkła kontaktowe, a okulary często przeszkadzają.
odchylany w każdej płaszczyźnie wyświetlacz, a co za tym idzie, możliwość zamknięcia go całkowicie, gdy go nie używamy, lub też chowamy to torby/pokrowca.
obiektyw. żadna lustrzanka nie ma we wstępnym wyposażeniu takiego obiektywu. nie jestem wyrocznią w tych sprawach, ale na taki zoom w lustrzance, nie wiem czy wystarczyłoby 2K.
gorąca stopka - jak zajdzie potrzeba, to dokupię lampę. nie wszyscy producenci w aparatach o podobnych parametrach oferują taką możliwość
wbudowana lampa - aż 6,8m
funkcje pełnego manuala
podsumowując - w większości zgadzam się z FunnYBoY!
w pierwszej części tego wątku pojawiło się pytanie na temat możliwości zastosowania filtrów. sprzedawca zapewniał mnie, że jest taka możliwość, dokupując filtry na gwint 52 mm. miałem go wkręcić bezpośrednio za pierścień przytrzymujący ostatnie szkło optyki w obiektywie. mocowanie jest problematyczne i graniczy z cudem - mi się nie udało. zbulwersowany przekonaniami sprzedawcy oddałem go wymyślając jakiś powód.
postawiłem na .....Audioza mam dla ciebie dobrą wiadomość.
tu widzimy standardowy kapsel jaki otrzymujemy na wyposażeniu. obok leży coś ciekawego.
kapsel zdjęty - widzimy głęboko osadzoną optykę.
założona na mocowanie "bagnetowe" od osłony przeciwsłonecznej redukcja wraz z filtrem UV 58 mm
na taki filtr możemy założyć każdy inny filtr - w tym przypadku polaryzacyjny
do tego zaopatrzyłem się tylko w kapsel 58 mm
pozostaje mi tylko zakupić osłonę [tulipan] mocowany na gwint 58 mm z pierścieniem kontrującym. zwlekam z kupnem [jesień, zima idzie], bo przed zakupem chcę wypróbować ją, czy przypadkiem nie winietuje.
bardzo proszę nie komentować filtrów jakie widać na zdjęciach - otrzymałem je wraz z redukcją. dzisiaj już wiem, że muszę dokupić UV slim i również polaryzacyjny slim. jak nakręcę oba filtry, to przy max. panoramie widać winietowanie. w obecnej sytuacji pomaga niewielki zoom.
owa redukcja to obecnie na allegro koszt ok. 100 PLN - jest plastykowa i obecnie nic innego nie znajdziemy. to jest jedyna wada, że kawałek plastyku musi tyle kosztować. cóż, ale w zamian mogę dokupić i korzystać z takich filtrów, jakie zapragnę.
to tyle - dziękuję za uwagę.
-
-
sx20
Do pro_fill
Co do obaw dotyczących winietowania przy założonym jednocześnie adapterze, filtrze (nawet slim) i tulipanie, to są one jak najbardziej uzasadnione. Przerabiłem to latem z moim sx1 i mogę powiedzieć, że z tulipanem w tym układzie trzeba dać sobie spokój. Winietuje na 100% ....i to jak ...
Szkoda pieniędzy na nowego tulipana. Ja wybrałem opcję sam adapter + filtr, a jak chcę tulipana, to wtedy muszę przeprosić tego firmowego z zestawu 52mm. Rzadko go jednak teraz używam.Opcja adapter + filtr UV + filtr polaryzacyjny to, nawet przy obu slimach, też pewnie porażka w tych aparatach. Takie akrobacje zostawmy lustrzankom.
-
serdecznie dziękuję za cenne uwagi mcgav
Uprawnienia umieszczania postów