:-D Tak Ci się tylko wydaje. Przeczytaj dokładnie opis, musisz sformatować kartę na FAT16, założyć plik ver.req i dopiero wtedy odczytasz wersję softu (u mnie 1.02b). Najprościej zrobić to za pomocą programu cardtricks (linka podałem wcześniej). Sformatujesz w nim kartę, sam założy plik. Po odczytaniu wersji softu, ściągasz właściwy CHDK na dysk i za pomocą programu ładujesz na kartę.
Zauważyłem, że ktoś ma/miał problem z ostrzeniem podczas kręcenia filmu Canonem SX20. U mnie jest podobnie. Aparat gubi ostrość i zaraz próbuje ją ponownie odzyskać. Niestety proces gubienia/szukania ostrości występuje wielokrotnie podczas kręcenia nawet krótkiego filmiku. Jest to wyjątkowo denerwujące. Czy jest to kwestia ustawień aparatu (np. włączone wykrywanie twarzy, itp.)? Może coś trzeba wyłączyć? A może ktoś już rozwiązał ten problem? Pomóżcie...
Może problemem jest słabe światło ? Kręcisz na zewnątrz , czy w pomieszczeniach ?
Mam ten sam problem co JacG ,więc się wtrącam.
Ja kręciłam w pomieszczeniu i w moim wypadku mogło być rzeczywiście za mało
światła.
Kręciłem ze statywu przedstawienie w przedszkolu. Pomieszczenie było dobrze doświetlone (dwa wielkie okna przy słonecznej pogodzie + wszystkie światła zaświecone). Myślę, że problem leży gdzie indziej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, dodam że przy kręceniu Canonem S2 w dużo gorszych warunkach oświetleniowych problemu ostrzenia nie ma.
Ostatnio edytowane przez JacG ; 24-06-2010 o 11:41 Powód: Automerged Doublepost
Mam takie jedno małe pytanie odnośnie SX20. Możliwe, że już o tym było, możliwe, że nawet przed chwilą był taki temat poruszany. Nie wiem i się o tym nie dowiem, bo nie mam praktycznie wcale teraz czasu szukać, a jest to pilna sprawa. Mój znajomy zgubił dekielek z obiektywu. Prosił, bym zamówił mu jakiś zamiennik, najlepiej na smyczy co by znów nie zgubić (widziałem takie na allegro). Oryginału nawet nie szukam, bo szkoda na to pieniędzy. Jakbym zamówił bez smyczy to najprawdopodobniej nawierci dziurkę i smycz i tak zamontuje - więc szkoda wydawać więcej.
Z tego co się orientuję gwint w tym obiektywie jest jakiś chory i filtrów o średnicy 52mm nie sposób wkręcić. Trzeba kupować przejściówkę na 58mm. To wiem, bo wyczytałem takie informacje kilka dni temu. Pytanie czy z dekielkami jest tak samo? Czy może każdy dekielek o średnicy gwintu 52mm będzie pasował do tego aparatu? Prosiłbym o pomoc, bo to pilne a nie chce zwlekać długo z zamówieniem zamiennika. Dzięki z góry! Pozdrawiam.
z dekielkiem nie będzie problemu jak z filtrami.
z filtrami jest problem, bo nie ma tam gwintu, tylko rowki równoległe [brak skoku], a to w przypadku dekielka nie przeszkadza.
Mam ten sam problem co JacG i sulichna. Traci ostrość przy kręceniu filmów i to na prawdę bardzo często.