Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Grip BG-E2N - naprawa uszkodzonej zębatki

Rodi
    Guest

Domyślnie

Już wiem jak zrobić i zabieram się za zrobienie tego jak w serwisie robią. No niestety koszt ok 100 zł ale zawsze to jest plus że samemu i nie trzeba wysyłać kurierem i czekać w nieskończoność aż łaskawie serwis stwierdzi, że z winy użytkownika z powodu zbyt mocno przykręconego gripa lub uderzenia całościa i zaklinowania śruby mocującej. W serwisie koszt 200 zł + kurier + czekanie ok 3 tygodnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A dodam jeszcze że biorąc pod uwagę cene gripa bg-e2n na pozionie ok 650-670zł a to tylko kawałek gównianego plastiku z napisikiem canon i mechanizm dokręcania zbudowany z plastikowego kółka i mosiężnej zębatki to szlak mnie trafia, że za takie gówno tyle zapłaciłem i że DZIADY nie chcą tego wymieniać na gwarancji skoro konstrukcyjnie jest to poprostu spaprane a kółeczko w tej cenie powinno byc chociaż ze stopu jakiegoś twardego w miare wytrzymałego metalu lekkiego lub jak w starych konstrukcjach poprostu z nierdzewki a nie z gównianego plastiku. Dowiedziałem się że kilku moich znajomych ma taki sam problem po pół roku nie odkrecania gripa śruba samoistnie się klinuje i nie da się odkrecić a przy próbie na siłe obrywa się zębatka w okół kółka i pośrednia mosiężna, jest to ewidentny błąd konstrukcyjny ponieważ nie powinno byc żadnych zębatek pośrednich tylko bezpośredni jeden element kółeczko ze śrubą bezpośrednio przykręcane do gripa i po rozłożeniu tego wiem że było by to do zrobienia tylko trzeba by przesunąć 15 mm suwak do otwierania klapki. To tyle a kółeczka sobie przełoże ze starego gripa innego typu. W tym przypadku FIRMA CANON MA U MNIE MINUS JAK PAS STARTOWY JAK I U WIELU MOICH ZNAJOMYCH DZIEKUJEMY CI CANONIE ZA PLASTIKU KUPE i dosłownie. Jak to w serwisie we wtorek powiedziałem.
    Ostatnio edytowane przez Rodi ; 11-11-2009 o 18:51 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rodi - podziel się z nami - jak to zrobić?
    Może jakiś mały tutorial?
    Regulamin pkt 8.

Rodi
    Guest

Domyślnie

Udało mi się zmniejszyć koszt naprawy do 32 zł za cały komplet zębatek i kółka.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam tu 50 i 40 do odkręcenia jak bede miał chwilke na zrobienie kilku fotek to sfoce i opisze co robić z tym nieprzemyślanym pomysłem. Po cińczykach zawsze trzeba poprawiać ale że po japońcach to się dziwie cały czas. Aha na przyszłość lepiej gwint przesmarować smarem miedzianym delikatnie i zawsze łatwiej się odkreci.
    Ostatnio edytowane przez Rodi ; 27-11-2009 o 11:58 Powód: Automerged Doublepost

Rodi
    Guest

Domyślnie

Witam, trochę to trwało ale mam nadzieję że się komuś przyda.

Na początek proponuję przygotować sobie narzędzia : śrubokręt ph0 najlepiej z dobrze utwardzoną końcówką, MŁOTEK !!(bez młota to nie robota hi hi hi) kilka wierteł np 2 mm i 4 mm, wiertarkę koniecznie ręczną bo inną narobimy więcej strat, blaszkę aluminiową cienką stalową ocynkowaną czy jakąkolwiek inną aby nie grubszą niż 0,5mm -0,7 mm. Nożyce do blachy. I najważniejsze imadło z kawałkiem metalowego płaskownika szerokości 5 mm. Lutownice do odlutowania przewodów zasilania, pilnik oszlifowania krawędzi blaszek, oraz ewentualnie suwmiarkę. Oraz wykonać przecinaczek z twardej stali szerokości ok.3,5 mm do 4 mm. No i oczywiście zestaw naprawczy kółka może być z jakiegoś zamiennika.

Imadło z płaskowniczkiem

Przecinaczek wykonany specjalnie na tę okazję

A więc do dzieła
    Ucinamy 4 kawałki blaszki wciskając je po obu stronach nieszczęsnego kółka w szczeliny między kółko a gripa.

Jak już nasze blaszki pasują, następnie oklejamy korpus i gripa taśmą papierową tak na wszelki wypadek.

Tak przygotowany aparat możemy dodatkowo owinąć ściereczką, po czym przystępujemy do nawiercenia otworu w kółku tak ok 2 mm średnicy po czym zmieniamy wiertło na 4 mm i rozwiercamy zewnętrzną część kółka.

Włożone wcześniej blaszki doskonale chronią korpus oraz gripa przed jakimkolwiek zadrapaniem bez blaszek odpowiednio grubych zniszczymy gripa.

Po nawierceniu można próbować odkręcić wewnętrzną śrubę ale myślę że nie ma sensu bawić się w fotografa majsterklepke ginekologa i użyć wcześniej wykonanego przecinaczka do odłupania kawałka kółka jak na zdjęciach poniżej.

UWAGA NA ZAMOCOWANIE KÓŁKA TAKI TRZPIEŃ ŻEBY NIE ZŁAMAĆ I PO TO ŁAMIEMY KÓŁKO NA IMADLE bo jest możliwe że będzie wystarczyła tylko wymiana mechanizmu czyli przełożenia zastępczego mechanizmu na miejsce starego i pozbycie się mosiężnego pośredniego jeśli przekładamy z chińczyka.
    Najlepiej jest poprosić jeszcze jedną osobę o pomoc ponieważ podczas przełamywania trzeba bardzo dokładnie trzymać z drugiej strony kółko oparte na naszym płaskowniczku zamocowanym w imadle dzięki czemu uzyskamy tzw. masę i cała siła będzie przekazana na imadło a nie aparat dzięki czemu nie będzie żadnego wstrząsu dla naszego sprzętu.

Po odłupaniu kawałka możemy postarać się przekręcić kółko lub odłupać je z drugiej strony aby dostać się do zębatek.
    Gdy mamy już zębatki na wierzchu zakładamy nasz przecinaczek na ząbki mosiężnego żółtego kółeczka i na czymś miękkim np. kawałek filcu staramy się odkręcić popukując młotkiem w przecinaczek kółko odkręcamy do dołu po kilku delikatnych sprawnych ruchach puszcza każde.
    Dodam że jest najlepiej wyłupać całe plastikowe kółko ponieważ jego elementy mogą blokować mechanizm.

następnie rozkręcamy górne śruby gripa demontujemy blaszkę czarną zewnętrzną następnie srebrne śruby wszystkie i mamy już bebechy i kopułkę na kabelkach odlutowujemy 2 kabelki i zamieniamy mechanizm z blachą bądź to same części tylko kółko i śrubę do oryginalnej blachy i składamy wszystko do kupy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Rodi ; 19-01-2010 o 03:01

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Nie wiem jak, ale "skradłeś" mi metodę.
    Oczywiście o kradzieży nie ma mowy, ale tak też rozważałem podejście do ewentualnej wymiany. Tobie udało się jakoś zdobyć dawce lub blachę do wymiany, a mnie jeszcze nie.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Od dziś u mnie w torbie foto będę nosił Twoje zdjęcie
    Właśnie tego było mi potrzeba. Sam bałem się ruszyć ten temat - żeby pouczyć się na czyichś błędach :P
    Dzięki wielkie jeszcze raz. Myślę, że ten opis przyda się nie tylko mi, ale sporej rzeczy Canonierów
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Mi się w podobnym bo BG-E6 udało to samo tylko bez rozwiercania plastikowego kółka
    Użyłem młoteczka i małego śrubokręcika jako "pobijaka" do wyskrobania ułamanych trybików i popchnięcia zębatek koła pośredniego tak, że potem jeszcze wykorzystałem oryginalne kółko zębate wtapiając w nie metalowy rdzeń z dokupionej zębatki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy ktos wie skąd wziąć tą zębatkę? Udało mi się grip odkręcić. Czy tylko serwis w Wawie?

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Poszukaj jakiegoś walniętego gripa na allegro.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Mam takowy rozwalony phototixa - zębatki są metalowe - wszystkie.
    Ale pasowało by porównać czy identyczne.
    Rozwaliły mi się za to zaczepy do aku po 4 latach użytkowania

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów