Czy ktos wie skąd wziąć tą zębatkę? Udało mi się grip odkręcić. Czy tylko serwis w Wawie?
Czy ktos wie skąd wziąć tą zębatkę? Udało mi się grip odkręcić. Czy tylko serwis w Wawie?
Witam. Tak gdyby ktoś szukał to opisze jak ja to zrobiłem. Oczywiscie plastikowa zębatka mi się wyrobiła :/. Udało mi się ściągnąć grip bez piłowania. Rozkręciłem go, wyciągnąłem kółko. Potem trzeba usunąć zębatkęplastikową, najlepsza do tego była by jakaś precyzyjna szlifierka no chyba że ktoś znajdzie inny sposób. Generalnie po usunięciu została mi płaska powierzchnia. Kupiłem zębatkę zamiennik, poszukałem na allegro i znalazłem prawie ideał:
http://allegro.pl/zebatka-pinion-gea...440836622.html
Ilość zębów idealnie się zgadza, szerokość równie. Jest troszke za wysoka i otwór wewnątrz za duży o 0,5 mm. Pomierzyłem wczesniej suwmiarką że wysokość kółka z zębatką org to 4mm. Po usunięciu zębatki na płasko mamy 1,5mm więc metalową zębatkę trzeba uciąć na 2,5mm. Ja zrobiłem to brzeszczotem. Aby było wygodniej włożyłem w otwór zębaki metalowy pręcik z główką i ten pręcik w imadło (nie chciałem zgnieść zębatki). Brzeszczotem ładnie uciąłem 2,5mm potem lekko pilnikiem podrównałem.
Kupiłem klej UHU 300kg (najmnocniejszy jaki znalazłem). Odrobine rozrobiłem, nałożyłem na zębatkę i kółko plastikowe połączyłem i już. 24h do wyschnięcia i nabrania wytrzymałości.
Smiga aż miło i przypuszczam że wytrzyma więcej niż nie jedna plastikowa zębatka. W razie pytan służę pomocą.