Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Zdjęcia ptaków

Początki nałogu

Domyślnie

Myślę że tutaj nie można myśleć tylko o sprzęcie. Ptaki to na tyle mały "obiekt", że proste powiększanie ogniskowych wcale nie gwarantuje sukcesu.

Chcesz robić ciekawe foty ptakom? Oprócz zwiększania możliwości sprzętu, zwiększaj swoją wiedzę na temat właściwego podchodzenia do ptaków, ich zachowania, miejsc ich występowania. Czyli oprócz interesowania się fotografią i sprzętem, trzeba się zainteresować także ptakami.

Świetna ptasia fota to najczęściej efekt o wiele, wiele większej pracy niż tylko przyjazd nad jeziorko, wycelowanie, strzał, do domu.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Teraz dużym powodzeniem wśród ptasiarzy cieszą się zdjęcia fotografowane na krótkich ogniskowych, wręcz szerokich kątach. Atlasowych ptasich fotografii ze sterylnym tłem jest wszędzie dosyć, żeby zdziałać coś nowego, frapującego trzeba się teraz nieźle nagimnastykować.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Chcesz robić ciekawe foty ptakom? Oprócz zwiększania możliwości sprzętu, zwiększaj swoją wiedzę na temat właściwego podchodzenia do ptaków, ich zachowania, miejsc ich występowania. Czyli oprócz interesowania się fotografią i sprzętem, trzeba się zainteresować także ptakami.
    otóż to!
    potrzebna jest wiedza nie tylko na temat występowania zwierzyny, ale i ich zachowania, zwyczajów,
    a poza tym wszelkie metody zamaskowania siebie i sprzetu.
    Ja w ubiegłym roku robiłem zdjecia analogiem i obiektywem 300mm. ale wiele rzeczy udało mi sie dzieki wielkiej pomocy naszego forumowego kolegi który zabrał mnie ze sobą, pokazał o co w tym wszystkim chodzi...[ dziękuje Marku ]
    spróbuj kogos takiego poznac i kup sobie jakąs ksiazke na ten temat :-D
    nx100

Coś już napisał Awatar maati

Domyślnie

w aktualnym wydaniu miesięcznika DFV jest kilka stron poświęconych fotografowaniu ptaków.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Ładny dzień, siatka maskująca i nad jezioro

Domyślnie

z DFV dowiesz, ale niezbyt wiele - zakupiłem z ekiosku.
    Polecam jak inni ksiązkę Grzegorza i Tomasza Kłosowskich Fotografowanie ptaków.
    Ja zakupiłem na allegro z autografami autorów i wyszła taniej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ptasia fotografia to trudny temat, zajmuje sie tym od ok 12 lat i powiem szczerze ze nie jest łatwo:-). Po pierwsze zeby robic zdjecia na pewnym poziomie trzeba znac temat od podszewki, znac zwyczaje, zachowania ptakow i spedzac z nimi naprawde mnustwo czasu ktory nie koniecznie musi byc wykorzystywany na robienie zdjec. Po drugie obserwacja, jest to bardzo wazny aspekt ptasiej fotografi, bez tego ani rusz. To nie jest tak ze pojdziesz do parku i zrobisz dobre zdjecia bo masz teleobiektyw, choc pewnie cuda sie zdazają. Zdjecia ktore pokazales robi sie raczej z poziomu ptakow żeby uzyskac głębie, mam tu na mysli odpowiednie tło. Po trzecie światło, Njalepiej udac sie na łowy z rana lub późnym popołudniem kiedy słonce jest nisko. Po czwarte kadrowanie, nalezy unikac centralnych kadrow. Wiem ze czasem emocje biora gore i kiedy mamy cos ciekawego w wizjerze to nie myslimy o niczym innym jak o tym zeby nacisnąć migawke ale z czasem umiejętność kadrowania wchodzi w krew:-).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów