Dzięki za miłe słowa Szanowni Forimowicze. W teście brakuje nie tylko Metza 48AF1, brakuje także Tumaxa 386AFZ, Exakty DPZ38AF (która zdaje się jest przemalowanym Tumaxem), Sigmy EF500DGST i ja chętnie bym je przetestował, ale brak mi czasu, niestety, na bieganie po sklepach. Moje testowanie było dość powierzchowne, sprawdzałem przede wszystkim funkcje lamp krok po kroku z instrukcjami na kolanach (Foto Video Digital nie napisało np. o tym że slave Nissina jest wyłącznie z ustawianą manualnie mocą), strzeliłem troszkę zdjęć, wycelowałem obiektyw i lampę w witrynę odległą o jakieś 4 metry żeby zobaczyć jak świeci wspomagacz- otóż w porównaniu do wyraźnego czerwonwgo światła z Canona to z Nissina ledwo mży, co potwierdza deklaracja producenta o jegoż zasięgu (6m Nissin, 10m Canon). Zdjęcia były strzelane w dzień (choć we wnętrzu), więc dokładniejsze testy tego wspomagania i tak były nie do przeprowadzenia- najlepiej byłoby celować w całkowitej ciemności. Ponieważ jak wspomiałem zdecydowałem się na Nissina, więc jak będę miał go w domu może uda mi się dokładniejsze sprawdzenie, a też będę mógł opisać jak się zachowuje w walce. Dodając jeszcze jedną ciekawostkę do testu- jak odkryłem dzisiaj do Sunpaka można dokupić osobną fotocelę tej firmy, mocowaną np. na sanki aparatu, która umożliwia nie tylko automatyczne sterowanie lampą jako slavem, ale także np. strzelanie na II kurtynę migawki. To wydatnie zwiększa możliwości Sunpaka, ale kosztuje kolejne kilkadziesiąt złotych, więc cena powoli zbliża się do 430EX, czy też wspomnianego przez Dziobolka Nissina 866.
Jakbym jeszcze co wytestował to dam znać.