Ehh, a ja nie kupię już Nissina DI622, bo nie idzie go wyzwalać radiowo :/ A nie wiadomo kiedy będą te nowe wersje pozbawione tego mankamentu.
Ehh, a ja nie kupię już Nissina DI622, bo nie idzie go wyzwalać radiowo :/ A nie wiadomo kiedy będą te nowe wersje pozbawione tego mankamentu.
brakuje jednak tego tumaxa 386. ja mam, błyskałem już na pewno ponad 100 [średnia żywotnosć trafionych egzemplarzy z opisów na forum] i nic się nie dzieje, działa. wszystko zależy od egzemplarza.
zaletą na pewno jest wbudowana fotocela, dyfuzor, odbyłyśnik i kręcenie 120/180/90. i cena ~450, wiec konkurencyjna. za 400 to kupiłem 2 lata temu używaną 380ex która nawet nie byłą na boki przekręcana o manualu nie wspominając.
wada to to, że czasem przy odbiciach od sufitu trzeba dać +1 uyb +2 Ev do błysku bo czasem niedoswietla.
Dajcie spokój z tym Tumaxem. Pomijając zawodność (w końcu zdarzają się niezawodne egzemplarze), lampa ta zupełnie sobie nie radzi z blyskiem odbitym - gdy palnika jest odchylony. I nie jest to problem za małej mocy. Po to kupuje się lampę z automatyką, żeby ją ciągle korygować? To już lepiej za 100zł jakiegoś starocia z własną automatyką kupić. Miałem 2 tumaxy i szybciutko je oddałem.
Metz-48AF-1 - rewelka. HSS, błysk modelujący... Która inna to ma za takie pieniądze? Jak komuś wystarcza LP 48 - a do dowświetlania wystarcza - ideał. Może tylko guzikologia wymaga przyzwyczajenia, bo nie jest zbyt intuicyjna.
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
Nissin ma też tą wadę, o której nie wspomniano, że nie posiada wyświetlacza i w sumie tylko jedny regulowalny parametr - siłę błysku i nie da się ustawić np. ogniskowej, gdy lampa jest wyzwalana zdalnie.
Tak więc Nissin odpada głównie dlatego, że nie można sterować nim radiowo. Sunpak odpada ze względu na brak synchronizacji na drugą kurtynę.
Czy jest na rynku jeszcze jakaś inna lampa o podobnych parametrach w podobnej cenie?
Utknąłem w miejscu i nie wiem co kupić...
A nissin Di 466 wyzwoli radiowo?
30D+Sigma17-70mm+Canon50mm+Jupiter200mm+pierdoły
parę? chyba Pocket Wizarda za 1k :/