Strona 15 z 31 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 301

Wątek: [minitest] TAMRON 17-50 2.8 VC

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czasem w wątkach o cropowych szkiełkach przewija się pytanie - nie, ten obiektyw nie działa z 1D. Paskudna winieta z którą nic nie da się zrobić.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Mam go!
    Kupiłem w czwartek [18.03], dobrałem sobie sztukę (na moje amatorskie oko) bez FF/BF, niemydlącą. Zdjęcia są po prostu powalające. Rozdzielczość, ostrość, barwy. Miałem okazję przez miesiąc przyjaźnić się z jego poprzednikiem - nie byłem jeszcze wtedy tak wtajemniczony w techniki foto jak teraz, może dlatego nie zrobił na mnie takiego wrażenia.

Po weekendzie zdjęciowym do danych technicznych dodać mogę ... :
    Zalety: - Rewelacyjna ostrość - wprost proporcjonalnie do ilości światła w kadrze.
    - Świetna rozdzielczość. Mnóstwo detali np skóry w portretach.
    - Piękny bokeh.
    - Wyciąga bardzo ładne kolorki.
    - Dość solidnie wykonany.
    - Naprawdę użyteczne f/2.8
    Wady - Spory problem z AF SERVO, niemal nie działa. Nie wiem czy to wina szkła, czy body[?] Muszę to jeszcze sprawdzić lepiej w wolnej chwili.
    - Dziś, nad rzeką, przy dość pochmurnym niebie pokazał że nie radzi sobie pod światło. Gdzieś mu wpadło i tak szalało między soczewkami, że kontrast tragiczny się stał. Ale to 1 zdjęcie, jedyny przypadek.
    - Jednak za mały zakres ruchu pierścieniem ostrości. Owszem jest precyzyjny, ale ciężki w użyciu przy MF. Razi dodatkowo znacząca różnica w oporze między jednym a drugim pierścieniem.

Na razie tyle.

*Oczywiście bierzcie poprawkę na to, że nie używam na codzień eLek.
    Ex-`pracownik` Canon Polska.
    • Canon 40D • Tamron 17-50 VC • Helios 58mm f/2 • Canon Deluxe 10 EG • REVUEtron c35s • Raynox DCR250 • 250, 500, 1000W •
    http://sobiech.deviantart.com
    http://NFSPlanet.pl

bufi
    Guest

Domyślnie

No to dołączyłem do tych, którzy utrafili naprawdę ostrą sztukę. Do tego VC działa znakomicie, również z wideo. Przy 50mm, mój Canon 1.4 przy tamim trzęsie jak galareta.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bufi Zobacz posta
    No to dołączyłem do tych, którzy utrafili naprawdę ostrą sztukę. .
    trafic na ostra sztuke to zadna sztuka :-)
    sztuka jest trafic na nieostra.
    nie wiem skad te legendy o slabo ostrzacych tych tamronach.
    te wszystkie historie o koniecznosci przebierania , wybierania jednego z 10-ciu - to zwykle dmuchanie balona.
    Jak wiekszosc produktow z japonskim pochodzeniem powtarzalnosc i precyzja wykonania sa b. wysokie. Mozna smialoo zamawiac w internecie - szansa ze bedzie zle pracowal jest zdecydowanie mniejsza , niz szansa ze bedzie dobrze pracowal .
    Gratuluje zakupu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    trafic na ostra sztuke to zadna sztuka :-)
    sztuka jest trafic na nieostra.
    nie wiem skad te legendy o slabo ostrzacych tych tamronach.
    te wszystkie historie o koniecznosci przebierania , wybierania jednego z 10-ciu - to zwykle dmuchanie balona.
    To ciekawe, bo nawet ja jako sprzedawca mogę potwierdzić, że zdarzają się kiepskie...

Proszę bardzo, jako przykład czwartkowe zdjęcia z wadliwego :

http://www.mantykora.net/~kuba/06/wadliwy/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    .
    I jeszcze para szkiełek z wadą AF:

http://www.mantykora.net/~kuba/05/wadliwe/

Zauważcie, że te do Canona z reguły mają FF na 50mm, a do Nikona BF.

Oczywiście TRZEBA sprawdzić obiektyw przed wysyłką, najlepiej samemu jeśli kupuje się w sklepie. Rady o śmiałym zamawianiu przez internet raczej bym nie słuchał.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-03-2010 o 13:53 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To ciekawe, bo nawet ja jako sprzedawca mogę potwierdzić, że zdarzają się kiepskie...

Proszę bardzo, jako przykład czwartkowe zdjęcia z wadliwego :

http://www.mantykora.net/~kuba/06/wadliwy/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    .
    I jeszcze para szkiełek z wadą AF:

http://www.mantykora.net/~kuba/05/wadliwe/

Zauważcie, że te do Canona z reguły mają FF na 50mm, a do Nikona BF.

Oczywiście TRZEBA sprawdzić obiektyw przed wysyłką, najlepiej samemu jeśli kupuje się w sklepie. Rady o śmiałym zamawianiu przez internet raczej bym nie słuchał.
    rzeczywiscie tutaj jest paskudnie.

ale czy to aby nie byla ew. rowniez kwestia 350d?

sa w komorze lustra takie srubki do regulowania tego.
    Oczywiscie nie namawiam nikogo , ale tam tez bywaja powody.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oj nie, 350d mam dobrze skalibrowane, większość szkiełek chodzi z nią dobrze, a te które chodzą źle u mnie chodzą źle też na puszkach u klientów. Sprawdzone przy okazji testów zakupowych tutaj u mnie na miejscu

Oczywiście nie mówię, że Tamrony to samo zło, większość chodzi dobrze, choć każdy model ma inne niestety negatywne przypadłości, na które trzeba zwracać uwagę przy testowaniu.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

ja bym polecal , a w kazdym razie nie odradzal.
    masz 10 dni na zwrot.
    mozna doskonale przetestowac w domu , w razie czego zwrocic bez podania przyczyny ..
    w warunkach sklepowych to roznie moze byc z testowaniem.
    A jesli sie kupi w miejscu dzialalnosci sprzedajacego czyli w sklepie to niekoniecznie musi wymienic w razie niezadowolenia.

troche klopotliwe jest to ew. odsylanie ale i tak mniej niz ewentualne dyskusje w niechetnym sklepie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    mozna doskonale przetestowac w domu , w razie czego zwrocic bez podania przyczyny ..
    w warunkach sklepowych to roznie moze byc z testowaniem.
    Ostatnio przerabiałem ten temat z prawnikiem i z panem z UOKiKu.

Sprzęt można zwrócić nieużywany. Dopuszczalny zarząd rzeczą niekoniecznie oznacza wyjęcie i testowanie (używanie) obiektywu. Sklep może w takiej sytuacji odmówić przyjęcia sprzętu - wtedy pozostaje już tylko droga sądowa.

Oczywiście sklepy mają różne regulaminy. Ja dopuszczam trzy możliwości: wymianę, bezpłatną kalibrację lub odesłanie szkiełka wraz z puszką i wtedy dokonuję selekcji pod wybrane body.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Sprzęt nie może nosić śladów używania.

Zgodnie ze znaną mi praktyką tylko płyty CD/DVD nie mogą mieć naruszonego opakowania (możliwość skopiowania itp.). W przypadku obiektywu powinna być możliwość zwrotu w ciągu 10 dni nawet jeśli on był użyty, ale nie nosi tego śladów.

Strona 15 z 31 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów