Dotychczas używałem C18-55 mm f/3.5-5.6 IS z 40D.
Miałem już dosyć plastikowego i przede wszystkim ciemnego kita, więc postanowiłem wymienić dotychczasowe szkło na tamrona 17-50.
A że wyszła nowa wersja tego szkła, dołożyłem i zakupiłem w fotozakupy.pl
W porównaniu z kitem AF i VC jest głośniejszy, ale na pewno nie szybszy.
Zauważyłem, że obiektyw nie leży idealnie, sztywno w korpusie, jest lekki, może 0,05mm luz i mogę obiektywem/korpusem poruszać w lewo lub w prawo.
Trafiła mi się ostra sztuka (chyba) made in japan:smile:
Poniżej zamieszczam przykładowe foty.
C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30
photo of dried tomatoes
Witaj.
Jeśli zdjęcia do wrzucenia tutaj przebierałeś a można tak wnioskować po numerach fotek
"to jakoś cieńko..."
Mimo, że częśc tych wrzuconych całkiem poprawna, niestety nie wszystkie.
Powodzenia z opanowywaniem Tamiego :-)
ja sobie właśnie walczę z losowością AF'a C50 f/1.8 - jak toto-ustrojstwo trafi to jest przepięknie ale żeby tak częściej trafiało... yhh :-)
Morał jeden, jak się jest wybrednym to tylko Canon, USM
i szmal na odpowiedni słoik...
Pozdrawiam!
Marcin.
Niedawno używałem tego szkiełka w teatrze. Fot nie będę może pokazywać, bo to pierwsze moje focenie było i nie chce popełnić fo-pa, ale powiem tak, że mi szczęka opadła z ostrości obrazka na 2,8 i 50mm. Moją 50mm rozwaliło to w cholerę, w przenośni i dosłownie (akurat tam przestała "robić zdjęcia" - autofokus wysiadł), jakość bajka po prostu. Stabilizacja działa spokojnie, pracuje się wygodnie, więc nic, jak polecać
![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Hej,
Szklo posiadam od 2 tygodni, w sklepie wybieralem z pary i mialem wrazenie ze jedno faktycznie nie potrafilo wyostrzyc obrazu (mimo iz nie bylo ff/bf na karcie testowej) - wybralem oczywiscie to drugie i jestem zadowolony. Stabilizacja dziala bardzo dobrze, choc glosno i "widocznie" (widac przesuniecie obrazu jak startuje) - szklo jest super, z autofokusem nie mialem problemu (choc sporo robie na manualnym ostrzeniu). Znajomy w pracy porownywal ze swoim Canonowym 18-55/2.8 i byl mocno zawiedzony faktem ze na pelnym otworze Tamron byl ostrzejszy.
Ostatnio edytowane przez Saur0n ; 10-02-2010 o 12:10
Moje portfolio- zapraszam
Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:
No właśnie, Panie Cichy.Też bym się przymierzał do zakupu u Pana, ale martwi mnie nieco ryzyko FF / BF szkiełka.
Szczerze, nie wiem jak to z tym jest - powiedzcie, to w 100% zależy od body?
Bo na logikę biorąc, obraz przechodzący przez szkła ogniskować musi się idealnie na matrycę. Korpusy na matryce APS w Canonach są chyba wszystkie tak samo zbudowane jeśli chodzi o odległość gwint - sensor, więc jeśli występuje jakieś FF/BF to na moją głowę na każdym body...
Tak w ogóle witam serdecznie Wszystkich.
Trochę musiałem się naszukać, by zapytać/powiedzieć coś czego jeszcze tu niema. Ogromna kopalnia wiedzy, w Canonie siła!![]()
Ex-`pracownik` Canon Polska.• Canon 40D • Tamron 17-50 VC • Helios 58mm f/2 • Canon Deluxe 10 EG • REVUEtron c35s • Raynox DCR250 • 250, 500, 1000W •
• http://sobiech.deviantart.com
• http://NFSPlanet.pl
Lustrzanki nie ostrzą matrycą, tylko modułem AF, złożonym z wielu sensorów. Matrycę masz przecież w czasie ostrzenia zasłoniętą migawką. Rozkalibrowany aparat łapie ostrość w module AF w miejscu, w którym na matrycy nie jest ostro.
Może to być konsekwencją wad optycznych szkła, choć nikt co ciekawe nie pisze że FF/BF jest związany z konkretnym punktem AF (moim zdaniem powinien).
Mikroregulacja (np. w 50d) to możliwość zmiany położenia modułu AF (chyba że się mylę, poprawcie mnie)
Entuzjastyczny Neofita