ale chyba posiadanie obiektywu z VC lub bez nie ma wpływu na to zamrażanie? ;-)
ale chyba posiadanie obiektywu z VC lub bez nie ma wpływu na to zamrażanie? ;-)
6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L
Witam,
właśnie stałem się szczęśliwym, a może nie posiadaczem tego obiektywu. Chwilowo (do poniedziałku) nie mam możliwości podpięcia go do puszki więc nie wiem czy w ogóle działa. Jakby co to jest gwarancja od 29.01.2012 więc aż tak bardzo się nie martwię.... Do rzeczy:
Czy Wam coś w tym obiektywie stuka/lata w środku? Może to mechanizm VC, a może mój jest uszkodzony? Poniżej link do YouTube, jakość filmu nienajlepsza, ale wyraźnie słychać o co mi chodzi.
Proszę o poradę.
http://www.youtube.com/watch?v=U4lpVvcyvWM
Reklamować? Te typy tak mają? Trochę mnie to drażni!
Na uspokojenie polecam ci przeczytać testy obiektywów dokonane przez Kena Rockwell'a (www.kenrockwell.com). W jego testach obiektywów jest zakładka "Noises When Shaken". Różne są efekty potrząsania (wybacz że cytuję w oryginale):
- lots of clattering
- very mild clicking
- mild clicking from the diaphragm blades and actuation system
- only the most delicate clicking of the diaphragm blades and very slight clunking of the various optical groups which move when focused
- moderate klunking from the optics wiggling around
- lots of clicking, and the front group flops around a bit, too
- some clicking
- a little klunking
- etc.
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)
A tak w ogóle to wszystkie obiektywy z mojej stopki tak mają![]()
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8
Lepiej za mocno nie trząść coby nie spsućFaktycznie część obiektywów wydaje różniste dźwięki (w tym nietanie też) a niektóre nie.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Ja osobiście polecam Tamrona bez stabilizacji. Po pierwsze jest o wiele tańszy bo VC nie jest warty tej ceny. Praca obiektywu i odgłosy jakie wydobywa VC były dla mnie tak nieznośne że aż wychodziłem z siebie. Powiedziałem sobie że już nigdy więcej Tamron 17-50 VC
Hej,
temat pojawił się na początku tego wątku, jednak moim zdaniem nie zakończył się jakimś konkretnym konsensusem. Być może teraz się uda.
Sprawa jest następująca. Posiadam obecnie 2 letnie 1000d i kilka standardowych słoików do niego. Mam też 1700 PLN na wydanie i nie wiem na co je spożytkować.
Tzn:
- zainwestować w lepszą puszkę (myślę o 60d)
- zainwestować w lepsze szkło 17-50 2.8 VC
Jestem w zagwozdce bo zarówno 1 jak i drogie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Bazując na Waszym doświadczeniu - jakiego wyboru byście dokonali?
Pozdr.