"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
by rozwiać ewentualne przyszłe wątpliwości ewentualnego kupującego to u mnie tamrom w 50D i 350D siedzi jak przyklejony poxipolem, żadnego wyczuwalnego luzu.
Od tego obiektywu zacząłem i nie narzekam , co prawda kupiłem nówkę sztukę i wszystko jest tak jak ma byc. AF trafia ładnie, z body stanowi stabilną całość, VC czasami nawet wyłączam bo nie zawsze jest potrzebny a dźwięk potrafi być denerwujący, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony . Minusem może być właśnie słaba szczelnośc.
Od dłuższego czasu czytam to forum lecz to mój pierwszy post ;-)
Planuje zakup 17-50 i nie wiem czy z VC czy bez bo znalazłem:
http://www.photozone.de/nikon--nikko...review?start=2
kontra
http://www.photozone.de/nikon--nikko...28vcdx?start=2
I nie wiem czy po prostu felerne sztuki trafili czy się dziury w całym dopatrzyli:/ W tym wątku ktoś stwierdził że wersja stabilizowana ma nawet lepszą jakość obrazu na brzegach kadru - i bądź tu mądry ;-)
Na pewno z VC jest lepszy bo ma VC xD możesz sobie pozwolić na zdjęcia z ,, ręki " z VC masz większy obiektyw o 5 mm . A jeśli chodzi o wadliwe sztuki to się tak samo zdarza jak byś miał kupić mercedesa za 500 tyś ... też się w końcu trafi jakiś felerny . Na szczęście w przypadku jakiś zastrzeżeń w dobrych sklepach wymieniają.
To jak to w końcu jest z tą ostrością? Wersja non-VC jest ostrzejsza od VC czy nie?
I co mnie bardziej interesuje w kwestii posiadanego body 60D - czytałem na canonrumors oraz niektórych zagranicznych forach, że są problemy z af w wersji VC. Chciałbym mieć jakiegoś tańszego, szerszego "spacerniaka" ze światłem 2.8, także do filmów. Ktoś ma jakieś doświadczenia jak 17-50 VC sprawuje się pod 60D? Jeżeli są problemy i dodatkowo non-VC jest ostrzejsza to nie warto chyba w takim wypadku brać droższej wersji.
Od jakiegoś czasu sprawdzam szkła na 60d i chodzą bezproblemowo.
O obiektywach wiem prawie wszystko