Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Sigma 24-70 er 99 do czego się nada?

Miasto
    Okonek

Domyślnie Sigma 24-70 er 99 do czego się nada?

Witam,

Przeczytałem mnóstwo na temat tego błędu ze szkłami sigma.
    Kupiłem takie szkło- wiedziałem co kupuję.
    Mam pytanie do czego się ono może mi nadać teraz.
    I na AF i manualu wyskakuje ten blad. Mogę robić zdjęcia ale tylko jak nie dokręce obiektywu do końca. Nie działa AF ale pstrykać można.
    Tylko czy w ten sposób nie uszkodzę aparatu?
    Może orientujecie się czy mogę np styki od szkła odłączyć i używać bez automatyki?

Sigma 24-70 3.5 EF 55mm puszka 20D.
    pozdrawiam.

edit:
    domyślam się ze nie mogę tak używać bo przysłona nie będzie działać.
    Ostatnio edytowane przez ravenn ; 17-09-2009 o 16:52

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Kup sobie starego analoga i przynajmniej będziesz miał z tego szkła jakiś pożytek.

Ew:

Dopiero zaczyna Awatar WarT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ostatnio rozkręciłem jeden obiektyw (o mało przez to nie wylądował na śmietniku, ale to inna historia) ale nie była to Sigma więc ciężko mi tu uogólniać.
    W każdym bądź razie w środku były trzy złącza, jedno łączące styki obiektywu z układem scalonym, drugie od AF, trzecie od przysłony. Jeżeli błąd powstaje ze względu na AF i nie jest Ci ono potrzebne, to może by dało odpiąć tylko to złącze, a przysłona by dalej działała, ale to tylko moje przypuszczenie. Gdyż układ elektroniczny może np. wykryć że coś jest odpięte i dalej wyrzucać błąd. Lub po prostu sam układ generuje błąd bo jest np. uszkodzony, w takim wypadku nic nie pomoże.
    Ale powtarzam, to nie była Sigma i nie wiem jak ona w środku wygląda i czy ma chociaż podobną konstrukcję. Dodatkowo ostrzegam, bo sam nigdy czegoś takiego nie próbowałem i nie wiem jakie mogą być tego skutki.
    C40D + kilka szkieł + lampa
    http://tomluk.deviantart.com/ - moje zmagania z fotografią.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Te stare Sigmy można używać na pełnej dziurze - możesz dokręcać do końca. Po domknięciu przysłony jednak dostaniesz err 99. Sigma nie dogadała się z Canonem odnośnie specyfikacji złącza (Canon coś zmienił najwyraźniej przy wprowadzaniu cyfrówek) i lipa.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    Okonek

Domyślnie

Odkręciłem ze szkła mocowanie bagnetowe, ze starego zenita wyjąłęm gwint m42 i zrobiłem sobie przejściówkę m42-EOS.
    Czyli jednak się przydał do czegoś

Mam szkło jupiter 37AM i właśnie zacząłem z niego korzystać.
    Moja przejściówka zacna jest i działa ok.

pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów