Pokaż wyniki od 1 do 10 z 176

Wątek: Nowości Pentaxa.

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ale cena 2199 za ten aparat to IMO bomba. C500d i Nd5000 cenowo się chowają, a IMO mniej potrafią. No Nikon ma lepszy uchylny wyświetlacz, a canon lepiej filmy kręci. Acha i ostatnia nowość userzy k-x już mają dostęp do menu serwisowego i do korekcji np af w nim, niby nie ma ich tak wielua jacy zorganizowani. Aparat parę tygodni na rynku i już takie kwiatki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    akustyk akurat tej wersji k-x nie masz szans kupić jest limitowana i ma być 100 szt. pewnie rozeszły się już one wsród córek i kochanek prezesów z Hoya.
    Ostatnio edytowane przez seweryn1 ; 28-10-2009 o 21:10 Powód: Automerged Doublepost
    Magia zdjęć

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam szanowne grono Canonierów
    Cytat Zamieszczone przez seweryn1 Zobacz posta
    Nikon ma lepszy uchylny wyświetlacz, a canon lepiej filmy kręci
    nie wiem jak to jest z "lepszością" filmów w Canonie, bo te 30 fps to ponoć wcale zaleta nie jest . w K-x jest 24 fps i ponoć ma to znaczenie takie, że film ma bardziej "filmowy" wygląd, i nie trzeba przerabiać go z 30 na 24 fps. (być może coś pokręciłem, proszę mnie poprawić).
    Ogólnie wynika z wielu opublikowanych testów (poza "opaczne.pl" gdzie napisali sporo bzdur i półprawd) że w swojej klasie entry level K-x wymiata konkurencję, a w zakresie tonalnym i wysokim użytecznym ISO przebija np. N d300s i nie tylko. Dla zainteresowanych link do jednego z testów http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzehoo Zobacz posta
    nie wiem jak to jest z "lepszością" filmów w Canonie, bo te 30 fps to ponoć wcale zaleta nie jest . w K-x jest 24 fps i ponoć ma to znaczenie takie, że film ma bardziej "filmowy" wygląd, i nie trzeba przerabiać go z 30 na 24 fps. (być może coś pokręciłem, proszę mnie poprawić).
    Tak już jest w 7D i 1D4. W przyszłym miesiącu także i w 5D2.

Tak, przerabiane (30->24) to proteza. Poza tym niektórzy potrzebują i 24 i 30. W takim przypadku Canon rządzi. Pomijam już kontener i - ponieważ to wątek Pentaksowy - autofokus...
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

witam szanowne grono Canonierów
    Wiesz pewnie K-x to dobry aparat - przynajmniej na papierze tak wygląda ale o jego "zaletach" przy filmowaniu może nie wspominajmy - leżącego lepiej nie kopać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    pewnie K-x to dobry aparat - przynajmniej na papierze tak wygląda
    wydaje mi się, że warto wiedzieć co się w branży dzieje, poczytaj opinie tych którzy go mają i użytkują, pooglądaj sample, przejrzyj wiele innych testów (jest ich sporo w necie), a potem miej wyrobione zdanie na temat K-xa.
    ale o jego "zaletach" przy filmowaniu może nie wspominajmy
    Ja nim nie filmowalem, Ty pewnie tak, skoro tak piszesz. Jak dla mnie aparat foto może nie mieć wcale możliwości filmowania, a jak już ma, bo taki jest trend, to niech se ma, na pewno nie będę kupował jakiegokolwiek body bo dobrze kręci filmy .
    leżącego lepiej nie kopać
    nie wiem o co Ci chodzi - serio :eek:
    Ostatnio edytowane przez grzehoo ; 20-01-2010 o 08:41

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

wydaje mi się, że warto wiedzieć co się w branży dzieje, poczytaj opinie tych którzy go mają i użytkują, pooglądaj sample, przejrzyj wiele innych testów (jest ich sporo w necie), a potem miej wyrobione zdanie na temat K-xa.
    A po co?
    A.... i nie udzielaj mi rad, bo o nie nie prosiłem 8).

nie wiem o co Ci chodzi - serio :eek:
    No to jak nie wiesz to z czym polemizujesz .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Puszka k-x fajna jak najbardziej. Spokojnie porównywalna do EL canona, nikona czy sony. Tu lepsza tam gorsza. Ale jak na poziom EL to nie ma do niej specjalnie, poza kitami, obiektywów z AF. To znaczy są, ale ceny zupełnie nie EL-owe.
    Ktoś napisał, że Pentax wchodzi w najbardziej dochodowy segment EL. Jeżeli nie bedzie oferował również obiektywów z tego poziomu cenowego to zostanie bardziej ciekawostką.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A po co?
    tak, tak po przejrzeniu specyfikacji Ty już wiesz o nim wszystko
    O rady nie prosiłeś ale po tym co piszesz widać, że ich jednak potrzebujesz.
    Dalej nie napisałeś o co Ci chodzi z tym niekopaniem leżącego.
    -------------------------------------------------------------------------
    Ktoś napisał, że Pentax wchodzi w najbardziej dochodowy segment EL
    wydaje mi się, że Pentax juz tam jest: k100d, k200d, k2000, K-m to nie są nowe puszki ;-)
    ale ceny zupełnie nie EL-owe
    to prawda, polityka cenowa względem obiektywów jak i marketingowa ogółem rzeczywiście jest nieciekawa. Nie każdego stać na limitedy lub *. Najtańszy Ltd DA40/2,8 (skądinąd doskonały optycznie i wart swojej ceny) kosztuje coś ok.1600 pln. Z obiektywami jest w C, N i S o wiele lepiej.
    Ostatnio edytowane przez grzehoo ; 22-01-2010 o 13:32

Domyślnie

wydaje mi się, że Pentax juz tam jest: k100d, k200d, k2000, K-m to nie są nowe puszki ;-)
    No fakt, kilka puszek EL było. Miałem jednak na myśli wyjście do masowego odbiorcy, a nie pojedyńcze procenty rynku. Podejrzewam, że wówczas ten biznes robi się bardziej dochodowy ;-). A na marginesie k2000 i k-m to jedna i ta sama puszka. Dziwnym trafem jednak drożej jest/była sprzedawana k2000. Pewnie dlatego, że amerykanska.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 22-01-2010 o 15:19

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

tak, tak po przejrzeniu specyfikacji Ty już wiesz o nim wszystko

Dalej nie napisałeś o co Ci chodzi z tym niekopaniem leżącego.
    Gdzie napisałem, że wiem o nim wszystko - możesz zacytować?
    Zresztą gdzie napisałem jakąkolwiek ocenę tego aparatu?
    A jeśli chodzi o filmy to specyfikacja mówi ogromnie dużo ale napisałeś, że przecież Cię nie intesują to po co w ogóle poruszasz tę kwestię?

O rady nie prosiłeś ale po tym co piszesz widać, że ich jednak potrzebujesz.
    To czy potrzebuję to moja sprawa - nie Tobie to oceniać.
    Nie wiem skąd się u niektórych bierze taka misja nauczania ale zawsze wtedy najlepiej zacząć od siebie .
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów